Václav Souček: Anglický klid

Vousatá anekdota o pověstném klidu Angličana vypadala asi takto: o půlnoci zvoní na recepci hotelu Hilton telefon, lord Stephenson si žádá na pokoj doručit sklenici vody. Stane se. Po pár minutách sejde lord Stephenson v županu schodiště, v ruce prázdnou sklenici, a nevzrušeně oznámí recepčnímu: „Vy nevíte, že nahoře hoří?“

Neúprosným tempem se přisouvá termín ukončení stávající spolupráce Velké Británie s Evropskou unií, a po klidu veta.

Z podhledu našince může jít o nechuť někdejší světové koloniální velmoci platit dlužné příspěvky, a neplatit ty další. Nebo o návrat k jednoznačné státní suverenitě, nesešněrované do sumáře kompromisních dohod.

Jakou cestou vykročí v souvislosti s Brexitem Velká Británie? (ilustrační foto)

Nebo (snad) o umanutost osobního názoru, prosazovaného za každou cenu? Foto premiéra, snažícího se ve Skotsku zvládnout býka na úvazku, obletělo svět. V ulicích Londýna se demonstruje, na stanovisko královny se napjatě čeká.

Události nepřispívají pověsti o příslovečném anglickém klidu. Divoký „Brexit“ bez dohody sice aktuálně odmítla Sněmovna lordů, ale datum 31. října stříhá metr. Ještě nehoří, ale přihořívá.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Přívlastky

    Původní - a slavné - lidové hlasování rozhodlo o odchodu Velké Británie ze svazku Evropské unie. Měl to být ale rozvod podle pravidel, nikoliv bez pravidel.

  • Václav Souček: Hrábě

    Slušelo by se dnes pronést pár slov k nechvalným výročím 21. srpna, ale ono jich ještě bude víc než dost - a hodně hořkých.  

  • Václav Souček: Úterý

    Máme úterý, a ví se o tom od soboty - na zámku v Lánech se dnes sjedou k audienci u prezidenta Zemana moudré hlavy; tři předsedové politických stran plus předseda vlády. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.