V zoo ve Dvoře Králové můžete vidět nejen africká zvířata, ale ochutnat i africkou kuchyni

21. srpen 2014
Česko – země neznámá

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Královéhradecku má více než šedesátiletou historii. Během této doby se z původního malého zookoutku proměnila v jednu z největších zoologických zahrad v Česku a jednoho z nejvýznamnějších chovatelů afrických zvířat na světě.

Specializaci zahrady na africkou faunu prosadil Josef Vágner, který sem v 70. letech minulého století dovezl kolem dvou tisíc zvířat z různých koutů Afriky, kam podnikl celkem osm expedic.

Dovezená zvířata, především kopytníci, ale i šelmy, opice a plazi, dala základ unikátním chovům, které ze zahrady činí jedinečnou genobanku afrických kopytníků na evropském kontinentě. Dnes se královédvorská zoo pyšní světovými úspěchy v chovu nosorožců, žiraf, zeber, buvolů a řady druhů antilop.

Safaribus vás zaveze do bezprostřední blízkosti zvířat

Naprostý unikát nabízí pohled do výběhu nosorožců, protože tu chovají poslední kusy bílých nosorožců a nosorožců černých. Jako jediná zoologická zahrada u nás nabízí v létě (od května až do konce září) Africké safari. Návštěvníci tak mohou vlastními vozy nebo ve speciálně upravených safaribusech projíždět mezi volně pobíhajícími zvířaty – kopytníky a ptáky.

Safaribus

Na speciálně postavené lávce zase mohou pozorovat žirafy a pokud mají štěstí, pohlédnou jim třeba i přímo do očí. Mimochodem všimli jste si někdy, jak má žirafa nádherné a dlouhé řasy?

Africké pochoutky vám připraví na grilu

V zoo ve Dvoře králové je možné se projít i africkou vesnicí. Lodě zase připomínají práci domorodých rybářů. Každá z lodí má svůj příběh a vy se můžete dozvědět něco o životě lidí v Africe. Po celé léto tu nabízejí k ochutnání africké speciality, jejichž vůně láká ke grilu, na kterém domorodá Afričanka Agnes z Kamerunu připravuje maso s africkým kořením a přílohami.

Spustit audio