Ve Vimperku můžete navštívit zajímavý les uprostřed města. Arboretum tam zbylo po lesnické škole

25. červen 2018
Česko – země neznámá

Když v roce 2005 po padesáti letech fungování zanikla v jihočeském městečku Vimperku Střední lesnická škola, zbyl po ní jednohektarový areál školního arboreta. Sbírka nejrůznějších dřevin čítá tři sta dvacet exemplářů sto šedesáti druhů stromů. Po zániku školy se arboretum dostalo do správy města a proměnilo se v pozoruhodný městský park


Oáza zeleně v centru šumavského městečka, vklíněná mezi zdejší hrad a hřbitov, je pro návštěvníky otevřená každý den. Představuje různé druhy stromů – od asijských jehličnanů, přes živou fosílii jinan dvoulaločný až po jedlý kaštan rostoucí nejvýše v celém Česku. Kromě toho nabízí arboretum i zábavu. V areálu najdete nečekaně letní kino, ale i dětské hřiště, cvičební prvky pro dospělé a spoustu dřevěných plastik, vytvořených v rámci uměleckých sympózií.

Zajímavostí je, že vimperské arboretum původně stálo jinde. Po deseti letech od jeho výsadby se tehdejší správci školy rozhodli stromy vykopat a přemístit na současné místo. Dnes je většině stromů kolem sedmdesáti let. I když arboretum už neslouží k výuce, je sbírka dřevin nadále doplňována a rozšiřována.

V arboretu najdete řadu dřevěných plastik, včetně reminiscence na žaludské eso

autor: Filip Černý
Spustit audio