V zimě mají horští záchranáři nejvíc práce. V Krkonoších zatím ošetřili kolem 700 lidí

19. leden 2018 10:40

Stejný počet měli i loni touto dobou. Nyní díky nový přívalům sněhu jsou sjezdovky pomalejší a nejčastěji se objevují různé zlomeniny. S větším počtem úrazů horská služba počítá, jen co začnou jarní prázdniny a hory se zaplní turisty. 

Sněhové podmínky se výrazně zlepšily, přibylo sněhu, který je zatím měkký, díky tomu jezdí podle horské služby lidé pomaleji.

„Nejezdí tak rychle jako na tom tvrdém povrchu. A na tom měkčím se víc obávají, takže zatím těch úrazů není tolik," potvrzuje Pavel Jirsa, náčelník horské služby v Krkonoších.

Doktor z medical pointu ve Svatém Petru David Havel mu dává za pravdu: „Dá se říct, že to období, kdy byly ty ledové plotny a opravdový led, tak bylo těch úrazů opravdu hodně. A byly to i vážnější úrazy, jako otevřená zlomenina stehenní kosti a zlomeniny pažních kostí. Teď, když je sníh měkký, čerstvý prašan, tak se dá řict, že maličko těch úrazů ubylo."

Škála úrazů je pestrá, ale podle záchranářů v těchto dnech převažují hlavně zlomeniny.

„Většinou je to poranění dolních končetin, z velké části jsou to poranění kolene, jinak pak horní končetiny," říká Pavel Jirsa.

03833700.jpeg

Horská služba zatím od začátku sezóny ošetřila kolem sedmi set lidí.

Podle Pavla Jirsy je to přibližně stejný počet jako v loni do této doby. Nejvíc zraněný bývá teď o sobotách a nedělích.

„Určitě je o víkendech té práce víc. Myslím, že už se to blíží, začnou být prázdniny, ten počet lidí se zvýší a počet úrazů také," říká David Havel a dodává, stejně jako horští záchranáři, že počet úrazů začne vzrůstat s příchodem jarních prázdnin, kdy na hory přijedou tisíce lidí.

Spustit audio

Související