V potravinové bance v Hradci Králové se rychle tenčí zásoby. Nemusely by vystačit ani do podzimu

17. srpen 2022 08:13

Potravinové bance v Hradci Králové chybí základní potraviny. Mezi ty patří například mléko, dětská krupička, mouka nebo olej. Hlavním důvodem je zhoršená ekonomická situace a tím i vyšší potřeba občanů. Lidé mohou potraviny do banky darovat po telefonické domluvě.

Čtěte také

„Do našeho střediska nejčastěji dovážejí pečivo,“ říká provozní koordinátor z Domu Matky Terezy v Hradci Králové Lukáš Syrovátka.

Potraviny jim vozí dvakrát týdně. „Pro nás je největším odběrem opravdu pečivo, které využíváme k polévce. Pro pracovníky do terénu se potom využívají ostatní druhy potravin, jako jsou konzervy a další základní potraviny. Těch je nyní nedostatek.

Na nedostatek základních potravin upozorňuje i vedoucí střediska Triangl pro rodiny s dětmi Petra Kalmusová. „Chybí například mouka a cukr, což jsou takové základní věci. Ale mnohdy ani na tyto potraviny rodiny nemají peníze. A pokud vám chybí mouka nebo olej, tak toho moc neuvaříte.

Ti si pro potraviny jezdí sami do skladu každých 14 dní. To, že se zdroje v potravinové bance tenčí, potvrzuje i vedoucí provozu Václav Pitucha. „Trvanlivé mléko už vůbec nemáme, nemáme ani dětské krupičky a kaše. Chybí také olej na smažení a mouka.

Čtěte také

Lidé můžou pomoci jednorázovým darem nebo přijít na potravinovou sbírku. Ta je ale až v listopadu a zásoby by nemusely stačit.

„Letos tím, jak se zhoršuje ekonomická situace obyvatel, tak i my začínáme pozorovat, že potraviny, kterých jsme měli vždy dost, jako je třeba rýže a těstoviny, tak nám pravděpodobně nevystačí do další sbírky 12. listopadu. Obáváme se, že možná už dva měsíce předtím nebudeme mít skoro co z potravinové banky rozdávat, dodává Václav Pitucha.

Přispět na potraviny do Potravinové banky lze i na transparentní účet, který je uveden na webových stránkách banky.

Pracovníci potravinové banky rozvezou v Královéhradeckém kraji zhruba 25 tun potravin každý měsíc.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související