V posledních letech se některým městům daří řešit problém s dluhy na nájemném v městských bytech

5. červen 2022 07:56

V posledních letech mají některé obce méně starostí s dlužníky ve svých bytech. Letos s tím částečně pomohl také projekt Milostivé léto. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jak je to například v Hradci Králové?

Čtěte také

Právě ve stotisícovém Hradci Králové se dluhy na nájemném postupně daří částečně snižovat. Jak popisuje mluvčí Královéhradeckého magistrátu Kateřina Šmídová. „Pohledávky bytového fondu trvale klesají. Za posledních pět let klesly o téměř milion a půl, v roce 2021 pohledávky o 298 tisíc korun, čemuž z větší části napomohlo takzvané Milostivé léto."

Milostivé léto je akce, kdy se exekuce uzavřela pokud dlužník zaplatil původní dlužnou částku a 908 korun exekutorovi. Penále, úroky a další poplatky mu byly odpuštěny. Ale pomohla jen malému počtu lidí.

Hlavní překážkou bylo, že mnoho dlužníků nemělo dostatek peněz na zaplacení původní dlužné částky.

Čtěte také

V Hradci Králové opozice v lednu kritizovala vedení města, že Milostivému létu udělalo jen malou osvětu a podporu.

Je teď na obzoru nějaké jiné řešení, které by pomohlo dalším dlužníkům?

Od 1. září by se měla akce Milostivé léto opakovat. Nebude se týkat pouze exekucí na dluh u samospráv, ale i u dalších úřadů, státních institucí nebo zdravotních pojišťoven. Trvat by měla tři měsíce, tedy od září do konce listopadu. Předloha vlády teď na své schůzi projedná sněmovna.

Náhrada nákladů exekuce by měla být podle návrhu vyšší, činit by měla 1815 korun.

Čtěte také

Co jiná okresní města v Královéhradeckém kraji?

Ano, i například v Náchodě nebo Trutnově se v poslední době dluhy na nájemném i počet dlužníků vůči městům snižují. V Náchodě za poslední dva roky ubylo dlužníků o třetinu. Podle samotných měst se jim to daří proto, že přešly na smířlivější politiku a snaží se případný problém s dlužníky řešit.

Znamená to například několikanásobné upomínání na neplacení. A v případě, že se nájemník už dostane do problémů a není schopen svůj nájem nebo zálohy na energie platit, většinou se s ním města problém snaží řešit například dohodou na splátkovém kalendáři. Exekuce jsou pak jako řešení až na posledním místě.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související