V Panenkáriu v Hradci Králové najdete i kočárky, medvědy a houpací koníky

1. duben 2016
Česko – země neznámá

Také se rádi vracíte do dětství a srdce vám pookřeje při vzpomínkách na staré hračky? Až se někdy ocitnete v Hradci Králové, zajděte se podívat do Panenkária. Najdete ho na starém městě v uličce jménem Úzká. Muzeum panenek a dalších hraček sběratelky Lenky Dedeciusové je sice malé, ale bohaté.

Panenky, kočárky, pokojíčky, plyšoví medvídci, houpací koníci, nádobíčka, ale i autíčka či knížky. A to vše od roku 1880 až do současnosti.

Panenek je v muzeu nepočítaně. Jsou různě velké, z různých zemí i materiálů (celuloid, sádra, porcelán, dřevo, kaučuk, papírová hmota atd.), ale sloužily také různým účelům. Na houpacím koni sedí v Panenkáriu třeba aranžerská panna. Původně patřila do výloh, kde se na ní předvádělo dětské módní ošacení.

Jiná panenka zase zaujme svou velikostí téměř tři čtvrtě metru a „vážným“ výrazem obličejíku. Také ostatně plnila vážný úkol. Jde o americkou celokloubovou pannu, která sloužila k výuce mladých slečen, budoucích dam ke společenské výchově. Ukázkové má i oblečení, aby se malá holčička včas naučila základy etikety.

Zaujme i panenka s velikou krinolínou, která zase sloužila na zakrytí čajové konvice. Udržela nápoj delší dobu horký.

První hračkářství se u nás otevřelo až po válce

Panenky se často vyráběly doma, hračky byly běžně pro děti za odměnu. Šikovný tatínek vyrobil vozík, pokojíček, nábytek, maminka zase třeba ušila panenku z plátna, anebo na dřevěnou pannu ušila oblečení ze zbytků látek. Hračky představovaly zpočátku jakési miniatury předmětů, které děti kolem sebe měly. První hračky se prodávaly jako doplňkové zboží v koloniálech nebo v modistství. První specializovaný obchod s hračkami vznikl na území tehdejšího Československa až v roce 1948.

Panenkárium v Hradci Králové

V Panenkáriu je k vidění i celá historická škála loutkových kočárků, od nejstarších trakárků (1880) až po moderní skládací. Unikátní je houpací kůň, který měl navíc i kolečka, takže když se nedalo houpat, mohl se koník tahat na provázku.

Kočárky pro panenky věrně odrážejí technický i designérský vývoj kočárků pro děti, protože byly věrnými replikami těch, ve kterých maminky vozily malého sourozence. Holčička musela mít všechno stejné jako maminka. Podobně to bylo s domečky a pokojíky pro panenky. A nemyslete si, takový domeček měl často i chlapec. Pravda, u takového domečku stálo třeba naleštěné sportovní auto. Miniaturám se v Panenkáriu věnuje celá část expozice.

Stejně tak tu najdete „oddělení“ plyšových medvědů Teddy. Svoje jméno prý dostal po prezidentu Theodorovi Rooseveltovi. A dnes je po celém světě medvěd Teddy jasnou značkou.

Každá z hraček má v královéhradeckém Panenkáriu svůj příběh, který návštěvníkům ráda převypráví majitelka muzea a nadšená sběratelka Lenka Dedeciusová.

Spustit audio