V Opočně instalují mobiliář a venkovní přístřešek s knihovnou do budoucí komunitní zahrady

2. duben 2023 07:30

Speciálně upravené jasanové dřevo společně s ocelovou konstrukcí tvoří základ mobiliáře a přístřešku s knihovnou, které se stanou základem budoucí komunitní zahrady v Opočně na Rychnovsku. Specializovaná firma začala instalovat venkovní prvky v areálu bývalého kapucínského kláštera. 

Čtěte také

Je to další z kroků při naplňování projektů Královéhradeckého kraje, které mají pomoci s inovativním začleňováním kulturních památek do normálního života.

Kovovou konstrukci a dřevěné panely budoucího přístřešku komunitního centra a pak také lavičky a stolky přivezl kamion do Opočna jako první. Že půjde o bytelný mobiliář, dokládá jeho hmotnost.

„Jsou toho dvě tuny. A ještě přijede druhý náklad,“ usmívá se Anna Adámkové z bílovické firmy na Uherskohradišťsku.

Instalované venkovní prvky by měly být odolné proti vlivům počasí. Dřevo proto prošlo speciální úpravou. „Jsme jediní v rámci České republiky, kteří mají pec umožňující zpracovávat lokální dřevo. V rámci toho procesu v peci se změní vlastnosti dřeva tak, aby mohlo být instalováno venku a vydrželo náročné klimatické podmínky.

Komunitní centrum vyrůstá v areálu bývalého kapucínského kláštera. Projekt královéhradeckého kraje byl podpořen norskými fondy. S aktivitami se v Opočně začalo už vloni, říká koordinátorka projektu Lucie Maříková. „S místní komunitou jsme začali budovat pěstební komunitní zahrádku. Následně na podzim proběhl tesařský workshop, v rámci něj se vyráběly lavičky do zahrady.

Čtěte také

Budoucí komunitní centrum je skryto za mohutnou zdí. Pro přiblížení - je zhruba tak velké, jako celé opočenské náměstí. Poté, co řemeslníci dokončí svoji práci na instalaci laviček a přístřešku, zaplní prostor místní a jejich aktivity. „Máme zde umístěny vyvýšené záhonky, které budou sloužit pro komunitní zahrádku. Budou tvořit jen menší část, jinak větší část areálu bude sloužit veřejnosti jako park.

Kapucínské zahrady kláštera nabídnou kromě klidové zóny také místo pro setkávání a kulturní a společenské akce, říká koordinátorka Lucie Maříková. „V letošním roce tady plánujeme dva koncerty s Filharmonií Hradec Králové. A předskokana by jim dělali žáci místní ZUŠ. Snažíme se do projektu zapojovat místní komunitu.

Komunitní zahrada v Opočně by se měla veřejnosti otevřít v dubnu, nejpozději v květnu.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související