Norští tesaři a čeští studenti vyrábějí v Opočně nový mobiliář do tamní klášterní zahrady

20. říjen 2022 08:25

Nové lavičky pro zahrady kapucínského Kláštera v Opočně na Rychnovsku vyrábějí řemeslníci z Norska a studenti ze střední školy řemeslné Jaroměř. Je to první krok k obnově a zpřístupnění klášterních zahrad. Workshopu se až do středy můžou zúčastnit i nadšenci práce se dřevem.

„Už jste někdy držel dláto? Tohle potřebujeme dočistit, abychom to měli do hrany,“ mistr tesařství ze Střední školy řemeslné v Jaroměři Martin Braun ukazuje jednomu z návštěvníků, jak má vytesat do trámu drážku.

Čtěte také

Pan Petr, jak se po chvíli představuje, nadšeně bere dláto do ruky. „Mám rád takovou práci se dřevem. Musím koukat na to, jak tam jdou léta.

Pětidenní workshop vedou dva norští tesaři z neziskové organizace Fjellugla Kompetanse.

„Pracujeme s docela velkými dubovými trámy a používáme techniku rybinového spoje - jednotlivé části lavičky pak do sebe zasuneme, popisuje mistr tesař Tor Einar Skogesal.

Ke spojení jednotlivých dílů tak nejsou potřeba žádné hřebíky nebo šrouby, zkrátka žádný železný materiál. „Je to velmi kvalitní dřevo, takže lavičky by měly vydržet hodně dlouho. Měli bychom jich do středy vyrobit 13 nebo 14.

Postupně se tu na praxi prostřídá asi desítka studentů ze střední školy řemeslné v Jaroměři. Příležitost pracovat na takovém projektu a získat nové zkušenosti si pochvalují.

Student třetího ročníku Jan Čapek míní, že rybinový spoj se při studiu naučil, Norové ho prý ale dělají trošku jinak. „Na jedné straně to dělají širší a na druhé zase užší, protože pak je ten spoj silnější a pevnější.

Čtěte také

Spolupráce s norskou organizací pomohla Královéhradeckému kraji získat prostředky z takzvaných norských fondů na celkovou obnovu klášterních zahrad, a to 90 procent z více než pěti milionů korun. Sami místní se vyjádřili, že by tu chtěli vybudovat komunitní zahrádku a místo k odpočinku.

„Bude tu potom stát takový multifunkční přístřešek, bude tu zázemí, aby si sem mohli lidé přijít sednout třeba s knihou. A pořídíme mobilní pódium, protože tu chceme organizovat kulturní akce, výstavy a koncerty, popisuje koordinátorka projektu Lucie Maříková.

Zahrady kapucínského Kláštera v Opočně na Rychnovsku by se měly otevřít veřejnosti v průběhu příštího roku.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související