V oblastních charitách pokračuje sčítání darů Tříkrálové sbírky. Jaké jsou letos průběžné výsledky?

26. leden 2024 08:23

Charita České republiky stále ještě nemá kompletní výsledky letošní Tříkrálové sbírky. Spočítané jsou ale peníze z většiny kasiček, se kterými chodili koledníci. Průběžné výsledky sbírky zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Momentálně mají pracovníci charity rozpečetěných 86 procent kasiček koledníků. A našli v nich téměř 146 milionů korun a přes 3 miliony korun vynesla online koleda, 1,5 milionu pak bezhotovostní dary a podobnou částkou lidé podpořili Tříkrálový koncert. Zatím tak přibylo charitě na jejím kontě 152 milionů korun.

Výsledky průběžně zveřejňují i jednotlivé diecéze, těch je v Česku celkem osm. Jak je na tom ta Královéhradecká?
V té už je rozpečetěno 87 procent kasiček koledníků. V nich bylo přes 24,5 milionů korun. V některých oblastech už sčítání dokončili, například v Hradci Králové otevřeli všech 462 pokladniček. Oblastní charita Hradec Králové tak od dárců získala 2 miliony, 432 tisíc korun.

Čtěte také

Dopočítáno mají třeba i v Náchodě, kde je výtěžek 1 milion a 870 tisíc korun. Oblastní charita Červený Kostelec získala 1 milion a 250 tisíc korun, Oblastní charita Trutnov pak necelých 600 tisíc korun. Podobnou částku, tedy necelých 600 tisíc korun eviduje i charita ve Dvoře Králové nad Labem. Ale ta patří ještě mezi charity, kde část darů ještě spočítána není.

Při loňské Tříkrálové sbírce lidé věnovali na dobročinné účely víc než 165 milionů korun, celkově za dobu sbírky jde o miliardy. Jak peníze charita využívá?
Obecně platí, a já to jen připomenu, že 65 procent výtěžku zůstává pro charity, které peníze vykoledovaly. A ty své priority každý rok mění. Například v Hradci Králové letos shromažďují peníze na výstavbu a provoz kamenného hospice.

Čtěte také

V Náchodě použijí velkou část darů na zlepšení dostupnosti charitní pečovatelské služby a zlepšení jejího zázemí. V Rychnově nad Kněžnou půjdou peníze především na evakuační výtah ve Stacionáři svatého Františka. A třeba v Trutnově rozdělí velkou část peněz na podporu sociálně slabých a pěstounských rodin. A na vybavení a pomůcky pro personál domácí zdravotní služby a hospicové paliativní péče.

15 procent z vybraných peněz je potom určeno na velké diecézní projekty, 10 procent putuje do krizového fondu, který se využívá při mimořádných událostech a na pomoc v zahraničí. A zbytek využije na režii sbírky a své projekty Centrální charita České republiky.

Spustit audio

Související