V Tříkrálové sbírce se letos vybrala rekordní částka. A 160 milionů korun ještě není konečné číslo

2. únor 2023 09:02

Během letošní Tříkrálové sbírky lidé darovali potřebným rekordní částku. A číslo zatím ještě není konečné, protože Charita nemá započítané úplně všechny dary z některých kasiček. Už teď výtěžek překročil 160 milionů korun, což je v porovnání s loňským rokem o 23 milionů korun víc. Další informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Vše upřesním, rozpečetěných je přes 99 procent všech kasiček, se kterými letos koledníci chodili. Nebo i těch, které zůstávaly třeba několik týdnů na úřadech, v kostelech a různých obchodech. Podle webu Tříkrálové sbírky bylo letos v terénu 26 462 kasiček a neotevřených jich zbývá 174.

V těch dosud otevřených kasičkách bylo přes 154 milionů korun a dalších více než 6 milionů korun získala Charita ČR díky online sbírce, z bezhotovostních darů a také díky Tříkrálovému koncertu.

Řeč byla o zatím neotevřených kasičkách, týká se to například arcidiecéze Pražské nebo Plzeňské. Jak je to v Královéhradecké diecézi?

Čtěte také

V té už je rozpečetěno všech 4 634 kasiček. V nich dárci nechali přes 25 milionů 400 tisíc korun. Musím asi říct, že do Královéhradecké diecéze patří třeba také Charita Ústí nad Orlicí, Pardubice nebo Havlíčkův Brod. Z těch přímo v Královéhradeckém kraji získala nejvíc peněz Oblastní charita Hradec Králové, přes 2 miliony 200 tisíc korun.

Náchodská charita potom 1 milion a 750 tisíc, rychnovská a červenokostelecká charita pak zhruba 1 milion a 250 tisíc. A oblastní charity Trutnov a Dvůr Králové nad Labem přes půl milionu korun.

Zhruba dvě třetiny vybrané částky využije na pomoc potřebným Charita ČR, zbytek zůstává v jednotlivých oblastech. Jak peníze poslouží v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Ten poměr je přesně 65 a 35 procent. A co se týče částky, která zůstává v kraji, tak například Oblastní charita Hradec Králové podpoří z výtěžku Tříkrálové sbírky výstavbu lůžkového hospice ve Stěžerách. V Hospici Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku a v trutnovské domácí hospicové péči výtěžek sbírky využijí na obnovu zdravotnického materiálu a vybavení pro péči o těžce nemocné.

V Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem pomohou peníze k vybudování nového výtahu pro lidi s roztroušenou sklerózou. Na Náchodsku potom použijí vybrané peníze také na podporu charitní pečovatelské služby. Ta pomáhá seniorům a lidem se zdravotním postižením.

A Oblastní charita Trutnov se mimo jiné zaměří také na dlouhodobou psychologickou a psychoterapeutickou pomoc pro děti z pěstounských rodin.

Spustit audio

Související