Charita v Hradci Králové zajišťuje vážně nemocným pacientům domácí hospicovou péči

14. květen 2013

Už dva roky pomáhá královéhradecká oblastní charita lidem, kteří si přejí mít své blízké až do posledních momentů jejich života doma - nabízí jim hospicovou péči.

„Já jsem se o tom dozvěděla od pana doktora na onkologii v tíživé situaci, kdy manžel onemocněl,“ vypráví učitelka mateřské školy v Hradci Králové Zina Vaňková, která se za pomoci charity a lékařů doma starala o svého manžela s rakovinou plic.

„Můžu říct, že hospicová péče byla na takové úrovni a přístup sestřiček byl tak profesionální, že jsem z toho byla úplně překvapená. Neustále byla i spolupráce s panem doktorem v nemocnici, byla jsem moc spokojená,“ pokračuje.

Tým odborníků ale nestačil zajistit to, aby byl všem pacientům k dispozici čtyřiadvacet hodin denně. Proto v půlce dubna letošního roku založila charita ambulanci paliativní medicíny.

„Péče, která se zaměřuje na mírnění příznaků, které daná nemoc přináší, jako je bolest, psychické problémy. Pomáháme pacientům vyrovnat se s touto těžkou životní situací,“ popisuje zdravotní sestra Věra Ivanovová.

Domácí hospicovou péči zajišťuje tým lékařů, zdravotních sester, ale i psycholog, sociální pracovník a dobrovolníci. Ovšem nejdůležitější podmínkou je, aby byl v rodině někdo, kdo se o svého blízkého bude starat.

Nemocný člověk podle Ivanovové doma rozhodně nesmí být sám, protože průběh nemoci se může kdykoli změnit.

Během uplynulých dvou let pomohla oblastní charita Hradec Králové v těžké rodinné situaci už zhruba stovce rodin.

autoři: Lucie Valášková , Iva Menšíková
Spustit audio