V Krkonoších připadl nový sníh. Horská služba zvýšila stupeň lavinového nebezpečí na dvojku

24. leden 2022 09:32

Nový sníh, sněhové závěje a jazyky. Tak to vypadá ve vyšších částech Krkonoš. Horská služba kvůli vydatnému sněžení zvýšila lavinový stupeň na dvojku. Co to znamená pro turisty, na co by si v našich nejvyšších horách měli dávat pozor? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály představuje mírné nebezpečí. Horská služba ho vyhlásila kvůli množství nového sněhu, který v posledních dnech napadl. Na hřebenech Krkonoš je momentálně 50 až 90 centimetrů sněhu.

Na závětrných svazích se ale místy se vytvořily z navátého sněhu takzvané desky a tam mohou po zatížení vznikat různé trhliny.

Podle lavinových expertů sněhové profily v současné době vykazují nízkou stabilitu a co se týče uvolnění laviny, tak to je možné při velkém zatížení, zejména na strmějších svazích. Menší laviny se mohou uvolnit i samovolně.

Jak by se turisté měli před túrou na hory vybavit a kterým místům by se případně měli vyhnout?

Čtěte také

Turisté by se před cestou na hřebeny měli rozhodně informovat o aktuálním počasí a hlavně o předpovědi počasí na následující hodiny. Měli by si plánovanou trasu také pořádně vytyčit.

Kromě dostatku jídla a pití by si podle záchranářů měli lidé s sebou vzít na obuv alespoň takzvané nesmeky. Kvůli silnému větru jsou totiž některá místa v horních partiích hor zledovatělá. A pohyb tam může být dost nebezpečný.

A turisté by se rozhodně měli vyhnout lavinovým oblastem.

Jak moc jsou teď vytížení horští záchranáři, vyjíždí k většímu počtu případů?

Čtěte také

V posledních dnech práce horské službě přibývá zejména o víkendech, kdy na hory díky lepším sněhovým podmínkám míří tisíce lidí.

Oproti předloňské sezóně, protože loňskou kvůli pandemii počítat nemůžeme, je nárůst úrazů podle náčelníka Horské služby Krkonoše Pavla Jirsy zhruba desetiprocentní. Jde hlavně o poranění nohou u lyžařů a rukou u snowboardistů.

Co se týče celkového počtu případů, tak záchranáři zatím vyjížděli k 890 úrazům, za poslední týden jich bylo přes 200 a jen o uplynulém víkendu zasahovali pětatřicetkrát.

Spustit audio

Související