V Krkonoších ochránci přírody opravují trdliště pro obojživelníky. Jak takové místo vypadá?

25. říjen 2019 09:59

Ochránci přírody v Krkonoších opravují současná trdliště a ve vytipovaných lokalitách vytváří nová. Jde o místa, kam se na jaře stahují obojživelníci a rozmnožují se v nich. Kvůli dlouhodobému nedostatku vody je teď potřeba trdliště prohloubit nebo vytvořit v místech, kde nehrozí jejich vysychání.

Ochránci přírody v Krkonoších opravují současná trdliště a ve vytipovaných lokalitách vytváří nová

S Ondřejkou Bachtíkovou, vedoucí záchranné stanice pro zraněná zvířata ve Vrchlabí, jsme právě dorazily do Dolních Albeřic.

Za pomoci těžké techniky tady byla vytvořena jáma. Strážce Krkonošského národního parku Radek Hofman vzal do ruky lopatu a jámu pomáhá upravit.
„Bagr samozřejmě vytvoří základ pro trdliště a potom se upraví lopatami."

Jáma je tedy připravena. Teď zbývá roztáhnout velkou plachtu o rozměrech zhruba 10 krát 10 metrů.

Čtěte také

„Ta se musí dobře upevnit do břehů trdliště, aby nedocházelo k sesuvu zeminy. Na dno se dá několik kamenů a travní porost. Tam se začnou vytvářet usazeniny. A do trdliště se vrátí život. Aby se potom v jarním období měli pulci a vajíčka čím živit," vysvětluje Ondřejka Bachtíková.

Tohle ovšem není jediné trdliště, které ochránci přírody v Krkonoších a v celém Podkrkonoší upravují. Práce už jsou hotovy například na trdlišti v Černém Dole.

Ochránci přírody v Krkonoších opravují současná trdliště a ve vytipovaných lokalitách vytváří nová

„Máme u Menšíkovy továrny trdliště. Potom je další trdliště ve Špindlerově Mlýně u přehrady za garážemi. Tam všude se vytvořila taková trdliště. Udrží se tam, díky plachtám, voda. Protože jak všichni víme, s vodou je aktuálně problém. A její udržitelnost v terénu je velice malá," dodává Ondřejka Bachtíková.

Spustit audio

Související