V Královéhradeckém kraji ubylo mrtvých na silnicích, policisté objasnili víc trestných činů

31. leden 2014

Policie v Královéhradeckém kraji za uplynulý rok objasnila víc trestných činů, než rok před tím. Ubylo také smrtelných nehod na silnicích. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo krajské policejní ředitelství.

Počet trestných činů v regionu stagnuje, ale policistům se daří dopadnout pachatele. Statistika se meziročně zlepšila o 4 procenta na 51 procent objasněných případů. Nejčastěji jsou pachateli recidivisté, kteří mají na svědomí 56 procent trestných činů.

Mezi pachateli přibývá žen a mladistvých. Častěji se dopouštějí majetkové trestné činnosti. Oběťmi jsou mnohdy senioři. Zloději se pod nejrůznějšími záminkami dostanou do jejich domácností a ukradnou úspory.

I očet násilných trestných činůl v Královéhradeckém kraji stagnuje. Z celkových 10.700 trestných činů na území kraje mělo násilnou povahu 648. Kriminalistům se v těchto případech daří najít pachatele častěji. Objasní sedm případů z deseti. Jen loni řešili tři vraždy a osm pokusů o vraždu - tady je objasněnost stoprocentní.

Policie: Na silnicích umírá méně lidí

Počet dopravních nehod se meziročně prakticky nemění. Policisté jich šetřili přes 4 tisíce. Příznivý je trend, kdy oproti sedmapadesáti mrtvým v roce 2012 loni zemřelo na silnicích o dvacet lidí méně. Většinou šlo o chodce a cyklisty.

„V některých případech prostě ti chodci neodhadnou tu rychlost blížícího se vozidla k přechodu pro chodce a bezprostředně před to vozidlo prostě vstupují na přechod pro chodce a domnívají se, že mají absolutní právo přednosti a že prostě ten řidič dokáže zastavit. Samozřejmě svojí vlastní kapitolou je oblečení těch chodců a cyklistů,“ potvrzuje šéf krajské dopravní policie Petr Dušek.

Z 37 mrtvých je 15 chodců a 7 cyklistů. Policisté doporučují při pohybu po vozovce nosit oblečení s reflexními prvky.

autoři: nib , Jiří Fremuth
Spustit audio