V Hradci Králové začala výsadba zhruba 700 nových stromů. Nahradí suchou, dožilou a napadenou zeleň

9. listopad 2020 09:08

Pracovníci technických služeb začali po Hradci Králové vysazovat stovky nových stromů. Nové stromy zasadí například u Šimkových sadů. Letos jim práci ale komplikuje pandemie koronaviru.

Čtěte také

„Tato výsadba je vlastně takovou pravidelnou obměnou městské zeleně. V rámci ní jsou nahrazovány dožilé, uschlé nebo napadené stromy," říká mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

Letos na podzim se vysází více než 700 stromů.
„Ty stromy jsou sázeny na obvyklých místech, jako jsou například Žižkovy nebo Šimkovy sady. Ale stejně tak je to třeba v ulici Na Drahách, kde probíhá poměrně rozsáhlá obměna. Nejčastěji jsou to takové druhy, které obecně lépe snáší sucho. Dominují javory, ale vysazovány jsou i okrasné třešně nebo střemchy."

Pracovníci Technických služeb Hradec Králové obmění městskou zeleň dvakrát do roka a to na jaře a na podzim.

Čtěte také

„Podzimní výsadba začíná koncem října, protože listnáče se zásadně sází bez listí. A listnatých stromů sázíme mnohem víc. Jen na porovnání, v podzimním termínu je to zhruba 700 stromů a na jaře potom 50 až 100 stromů," dodává náměstek pro správu městské zeleně hradeckých technických služeb Daniel Jeřábek.

Podle něj jim letos práci komplikuje i pandemie koronaviru.
„Nikdy nevíme, kolik pracovníků nám přijde nebo kolik jich spadne do karantény. Ale obecně výsadba probíhá celý listopad. Výjimečně může pokračovat i začátkem prosince."

Město za stromy zaplatí zhruba dva miliony korun.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související