Květnatá louka zpestří cestu přes Šimkovy sady v Hradci Králové. Kopretinové osivo bylo už zaseto

25. říjen 2020

Minulý týden se o založení květnaté louky v Šimkových sadech postaraly Technické služby Hradec Králové a navazují tak na úspěšný testovací projekt v ulici Na Potoce. Kromě estetického hlediska si město od louky slibuje i podpoření rozšíření a rozmanitosti zde žijících druhů hmyzu, zejména motýlů, a rozvoj přírodě bližší péče o městské parky a zelené plochy. 

Čtěte také

Pro výsev květnaté louky byl založen pás podél páteřní cesty v Šimkových sadech.

„Pás má tvar stužky, která je jakousi reminiscencí na původní koryto Piletického potoka, jenž zde historicky protékal. Vynechali jsme jen část plochy, kde se pořádá majáles. Výběr lokality jsme konzultovali s magistrátním odborem hlavního architekta a odborem životního prostředí,“ říká náměstek primátora pro životní prostření Martin Hanousek ze Strany zelených.

V Šimkových sadech v Hradci Králové vzniká nová květnatá louka

Těšit se z plné krásy louky bude možné až v přespříští sezoně, kdy pokvete výrazněji. Už příští léto by se ale tady mohly některé druhy lučních květin objevit.

„Pro výsev bylo zvoleno osivo kopretinové louky. Právě kopretina je u veřejnosti velmi oblíbená, ale vedle nejhojněji zastoupených semen kopretiny bílé osivo obsahuje i karmínově kvetoucí jetel inkarnát, krvavec menší, zářivě žlutě kvetoucí štírovník růžkatý, který vyhledávají ke kladení vajíček modráskové, dva druhy chrp, silenky či růžový vičenec ligrus. Ke třiceti druhům květin se zapojí i zhruba desítka druhů trav,“ představuje část rostlin z použitého osiva náměstek ředitele technických služeb pro správu městské zeleně Daniel Jeřábek.

Kopretiny

Technické služby už vloni na jaře založily testovací loučku v ulici Na Potoce. Letos, ve druhé sezoně přilákala mnoho hmyzích druhů.

Čtěte také

„Květy například přilákaly vítaného hosta, kterým je modrásek jehlicový. A i když se jedná o jednoho z nejběžnějších modrásků, sám od sebe by se v této lokalitě zřejmě nevyskytl,” uvádí Daniel Jeřábek.

Péče o květinové louky je oproti běžné péči o městskou zeleň odlišná.

„V první řadě se provádí méně častá seč, a to jen dvakrát do roka a navíc se sběrem. Luční druhy vyžadují chudé půdy, tak oproti jiným travnatým plochám není žádoucí hnojení. Co je naopak potřeba, jsou dostatečné srážky, zvláště v prvním roce po výsevu. Založením lučního pásu v Šimkových sadech pokračujeme v záměru rozšiřovat přírodě bližší péči o městské i příměstské parky a zelené plochy. Zájem o sledování péče o zeleň v Šimkových sadech projevila už na podzim také Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové,“ dodává náměstek primátora Martin Hanousek.

autor: baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.