V Hradci Králové opravují jeden z nejstarších chodníků ve městě. Projdete se po něm znovu v září

20. srpen 2021 06:41

V Hradci Králové momentálně stavbaři opravují chodník v ulici Jana Koziny. Jedná se o jeden z nejstarších chodníků, který ve městě je a pochází z 19. století. Projít by se po něm mohli lidé opět v polovině září.

Čtěte také

„Ťukáním se vyťukává šablona, červená a černá barva," říká dlaždič Libor Tomášek. Stavbaři musí nepravidelné kusy skládat tak, aby do sebe zapadaly.
„Člověk se snaží, aby ty mezery byly tak zhruba stále stejné a ne veliké. Kolikrát si vezmu deset kamenů a z toho jeden položím."

Samotným pracím ale nejdříve předcházelo očištění chodníku.

„Část chodníku byla ukryta pod trávníkem. Za ta desetiletí se trávník mírně rozšířil," říká vedoucí odboru památkové péče Jan Falta.

A dodává, že následně se udělala podrobná dokumentace.
„Za pomoci dronu jsme si udělali fotoplán celého chodníku, abychom věděli, když se rozebere, jak vypadal."

Čtěte také

Po rozebrání chodníku dávali stavbaři jednotlivé vzory zvlášť do očíslovaných pytlů.
„Aby potom, když se bude chodník znovu klást, se mohly z těch pytlů kameny vybírat a opět použít do těch vzorů. Jsou to takové hvězdy nebo kříže, podle toho, jak se na to člověk podívá."

Opravu historické chodníku zajišťují Technické služby Hradec Králové a práce vyjdou na několik stovek tisíc korun.

„Finanční náklady na opravu chodníku v ulici Jana Koziny jsou 640 tisíc korun bez DPH. A všechny opravy jsou průběžně konzultovány s odborem památkové péče kvůli dalšímu vývoji," doplňuje náměstkyně ředitele Technických služeb Hradec Králové Šárka Nováková.

A dodává, že práce by měly být hotové v polovině září.

Spustit audio

Související