V domově seniorů v Polici nad Metují se loni kvůli stížnostem vystřídalo osm různých kontrol

14. leden 2019 12:44

Šikana mezi zaměstnanci, špatná péče o klienty, nesystematické kroky vedení. V Domově seniorů v Polici nad Metují v posledním zhruba roce a půl prý běžná věc. Alespoň tedy podle některých zaměstnanců a klientů, kteří proto poslali celou řadu stížností. Po nich následovalo osm kontrol různých institucí, ty ale žádné zásadní pochybení neodhalily.

Až o 750 lůžek pro seniory by se měly rozšířit kapacity v zařízeních sociálních služeb kraje

Staří lidé potřebují pomoc a podanou ruku

Královéhradecký kraj hodlá v příštích sedmi letech investovat přibližně 2,6 miliardy korun bez DPH do rozšíření sociálních lůžkových zařízení pro seniory a zdravotně postižené. Plánované projekty se týkají výstavby nových objektů i oprav a rozšíření těch současných. 

„Lidi, o které jsme pečovali, tak šli prostě stranou. A já už jsem řekla ne. Já to nebudu respektovat. Nesnesu, aby lidé byli méně, než papíry," říká bývalá zaměstnankyně Věra Šrůtková, která na vlastní žádost odešla do předčasného důchodu.

Že se péče o klienty zhoršila si myslí i Jana Vacková, která má už pět let v domově seniorů svojí sestru. Tu prý dřív personál víc zapojoval do společných akcí.
„Chodila i cvičit, na co stačila, tak to vše mohla dělat. Teď se už bohužel nezúčastňuje těchto akcí. To si myslím, že se tam zhoršilo."

Klientka pečovatelské služby

A podobně mluví třeba také bývalá starostka města Police nad Metují, a nebo předchozí ředitelka Věra Kašíková. Ta v polickém domově seniorů pracovala téměř třicet let.
„Ten domov nefunguje tak, jak by měl, podle mě."

V minulém roce se právě kvůli celé řadě stížností vystřídalo v zařízení osm různých kontrol, například Krajské hygieny, Inspektorátu bezpečnosti práce nebo Odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

„Výsledek kontrol byl takový, že někde byly nějaké připomínky, ale kontroly vesměs dopadly pozitivně," říká Vladimír Derner z KDU-ČSL, náměstek hejtmana Královehradeckého kraje zodpovědný za sociální oblast.

Komu je určena domácí zdravotní péče a kdo ji hradí?

Péče o nemocného seniora

Hana Pekárková a Andrea Turková v naší radioporadně na téma: domácí zdravotní péče. Vzdělávání a novinky v této oblasti.

Připouští, že věc není černobílá. Podle něj souvisí s tím, že v zařízení vzrostl tlak na zaměstnance, a to s postupným nárůstem klientů se třetím a čtvrtým stupněm závislosti, často upoutaných na lůžko. Těch je teď v polickém domově přes osmdesát procent, o čtvrtinu víc, než před třemi lety.

„V důsledku toho vznikly podstatně větší nároky na personál."

Pro vedení města je na prvním místě spokojenost klientů

Krajský úřad kvůli rostoucím nárokům na péči postupně navýšil počet zaměstnanců, těch, kteří se přímo starají o klienty je aktuálně pětatřicet místo dvaceti.

„Atmosféra se změnila vlivem příchodu nových zaměstnanců, po odchodu těch nespokojených pracovníků," popisuje současný stav ředitelka Domova seniorů Jana Šrámková.

Všeříkající obrázek. Projekt Ježíškova vnoučata spojuje lidské ruce a otevírá lidská srdce

Část zaměstnanců ji nařkla ze šikany, nadržování některým podřízeným i nekompetentnosti, jiní ji ale hájí. Například Ilona Špásová.
„Někdo je schopen ty velké změny přijmout. Ale když to mohu říct ze svého hlediska, tak to byly vesměs změny k lepšímu."

A tahle slova potvrzují i další náhodně oslovení současní zaměstnanci a klienti.

Přesto má situace do ideálu daleko. Připouští to i nezávislý starosta města Police nad Metují Jiří Beran.
„Problém to pořád je. Prioritou nejen mojí, ale celého vedení města, je tu situaci nějakým způsobem uklidnit a spolupracovat. Abychom v sociálních služnách prostě dokázali spolupracovat a dokázali najít společnou řeč. Jde hlavně o spokojenost klientů toho zařízení."

I proto se ještě během ledna v Domově seniorů v Polici nad Metují objeví další kontrola. Ta se zaměří na mezilidské vztahy.

Spustit audio

Související