V domově seniorů v Černožicích začalo druhé kolo testování klientů a zaměstnanců na covid-19

30. červenec 2020 09:37

V krajském domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku dnes začalo druhé kolo testování stovky klientů a 73 zaměstnanců. Výsledky by měly být v pátek. ČTK to řekli zástupci hejtmanství a krajské hygienické stanice. Nákaza se dosud prokázala u pěti zaměstnanců domova, u žádného z klientů. V pondělí se testování týkalo 83 zaměstnanců a stovky klientů.

Čtěte také

„Druhá vlna testování v Domově důchodců v Černožicích začala dnes po 8:00 hodině. Testováni jsou nejprve klienti domova, kolem poledne poté odběrový tým odebere vzorky také zaměstnancům," řekl ČTK hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

První testy v černožickém domově z pondělí 27. července, poté, co se 24. července u jedné z ošetřovatelek potvrdil koronavirus, prokázaly nákazu u dalších čtyř zaměstnanců. Šlo o první potvrzený případ covidu-19 v krajských domovech pro seniory.

Do vzdálenosti 2 metrů je třeba stále nosit roušku (ilustrační foto)

U ošetřovatelky bylo onemocnění zjištěno náhodou, když se vrátila z dovolené na Ukrajině. Žádné příznaky nepociťovala, nechala se testovat kvůli tomu, že nákaza se objevila u jejího manžela.

Čtěte také

Přestože v Královéhradeckém v posledních dnech počty potvrzených nákaz koronavirem rostou, region i nadále patří v ČR k těm s nejnižším výskytem nákazy. V Královéhradeckém kraji bylo dosud zjištěno 52,9 případu nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel.

Lépe na tom byl dnes v ČR už jen Jihočeský kraj, kde měli 47,5 případu na 100.000 obyvatel, vyplynulo z dnešních dat ministerstva zdravotnictví.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související