V cyklopůjčovnách Českých drah si můžete vypůjčit kolo i vybavení v 75 stanicích po celé republice

19. červen 2020 08:45

Cyklopůjčovny Českých drah v tomto týdnu opět obnovily provoz. Po celé republice si tak lidé mohou vypůjčit kolo v celkem 75 železničních stanicích. V  Královéhradeckém kraji je nádražních půjčoven sedm. 

Novinkou letošního roku je zavedení jednotné ceny. Podle provozovatele sítě půjčoven zájem o tuto službu každoročně stoupá.

Čtěte také

Jak dodává Monika Mrštinová ze stanice v České Skalici i proto je lepší si bicykl zarezervovat předem.
„Určitě je lepší si kolo objednat. Protože když je velký zájem, tak se může stát, že zájemci přijdou a my tady zkrátka žádná kola k dispozici nemáme."

Díky včasné rezervaci se může daná stanice potřebnými koly také podle aktuálního zájmu dovybavit.

Potvrzuje to Aneta Muchová z Náchoda.
„Když si zákazník zavolá třeba dva dny dopředu tak můžeme zajistit například pět pánských kol, že si je vypůjčíme z jiných stanic."

V cyklopůjčovnách Českých drah si můžete vypůjčit kolo i cyklistické vybavení

Zapůjčená kola je možné vrátit i na jiných stanicích, než kde si je cestující vypůjčí.

Podle Moniky Mrštinové je ale nutné se na místě vrácení předem domluvit.
„Máme více stanic, kde mohou lidé zapůjčená kola vrátit, ale musíme se na tom domluvit. Protože my zase musíme dát vědět oné druhé půjčovně, aby s tím počítali."

Čtěte také

Cestující mohou jet s koly také vlakem. Přitom využívají různé výhody.
„Za kola se potom ve vlaku nemusí platit, v rámci zapůjčení u nás. Mohou být také různé slevy, když někdo jezdí pravidelně vlakem, tak se mu načítají ČD body na jeho zákaznické kartě. A ty je potom možné vyčerpat tím stylem, že si kolo za body půjčí zadarmo."

Lidé ovšem musí při vypůjčení kola dodržovat předem domluvené podmínky. Například se mohou pohybovat pouze po předepsaných trasách v okolí dané stanice.

Půjčovny kol ČD Bike
Přemýšlíte o cyklovýletu a nechcete se vláčet s vaším kolem? Půjčte si kolo na nádraží v půjčovně kol ČD Bike. Vrátit ho můžete po projížďce i na jiném nádraží.

„Máme tady vyjmenované tratě, kam si lidé mohou zajet. Mohou do Adršpachu, do Týniště, do Nového Města nad Metují, do Náchoda a do Teplic nad Metují," říká Monika Mrštinová ze stanice v České Skalici.

V cyklopůjčovnách Českých drah si můžete půjčit nejen kola, ale také veškeré nezbytné vybavení včetně cyklistické helmy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související