V České Skalici mají místo rozkvetlých záhonů komín, který zdobí tisíc květů petúnií

23. květen 2014
Česko – země neznámá

Takový obyčejný tovární komín, navíc uprostřed výrobního areálu, nenabízí mnoho prostoru pro estetické zážitky. A přece. Když se zrodí ojedinělý nápad, je o krásnou podívanou postaráno. A také o šanci na zápis do Knihy rekordů. Přinejmenším té české. Ale kdoví, třeba na konci září budeme mít i evropský rekord v nejvyšším rozkvetlém komínu.

Ale vraťme se o rok zpátky, kdy se Jan Harant mladší ze společnosti AGRO Cs rozhodl naplnit heslo „dělejme svět krásnější“ úplně doslova a nechal osázet 40 metrů vysoký komín bývalé továrny truhlíky se stovkami barevných převislých petúnií.

Komín zahalený do záplavy květů začal okamžitě poutat pozornost a lákal pak do České Skalice na Královéhradecku turisty po celé léto. A letos už je na komíně truhlíků 320, aby rostoucí květiny zakryly pokud možno celou plochu komínu. Osázení komína se museli ujmout odborníci na výškové práce. Zavěsit truhlíky s více než tisícovkou rostlin jim trvalo celý týden.

Rozkvetlý komín v plné sezoně 2013

A teď už to chce jen pravidelně zalévat, což zajištuje důmyslná síť 620 metrů dlouhých hadic a závlahový systém, který každý druhý den dodá květinám kromě vody i hnojivo, a čekat, až petúnie rozkvetou a vytvoří převislé barevné koberce. To by mohlo být už koncem července.

Rozkvetlý komín, který je vidět už při příjezdu do České Skalice od Náchoda či od Jaroměře, tak bude opět velkou atrakcí. Pokud se do České Skalice na unikátní rozkvetlý komín pojedete také podívat, můžete navíc zavítat třeba i do Muzea textilu, anebo se můžete vydat po stopách Boženy Němcové. Přímo v České Skalici je Barunčina škola, kterou slavná spisovatelka navštěvovala. Babiččino údolí, Viktorčin splav či Ratibořický zámek nabízí příjemná procházka po naučné stezce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.