V Božanově dokončují rybník doplněný soustavou tůní. Vznikají v místě dřívějšího mokřadu

21. červen 2021

V obci Božanov na Náchodsku, nedaleko od hranic s Polskem, chtějí zadržet v krajině víc vody než doposud. Jen kousek od obydlené části tak nechává vedení obce vybudovat nový rybník doplněný o soustavu tůní. Napouštět se začnou v nejbližších dnech.

Čtěte také

„Tohle je ten rybník," říká nezávislý starosta Karel Rejchrt. Stojíme na okraji Božanova, kde nový rybník vzniká. Stavební stroje jsou momentálně zastavené, dělníci tu teď nejsou, ale rybník už má jasné obrysy.
„Do konce června by mělo být hotovo. Je vidět, že rybník má zhruba tvar, který by měl mít, dodělávají se některé terénní úpravy."

Hned vedle rybníka už se tvoří další dvě tůňky.
„Ty jsou tam cíleně. Pojali jsme to jako projekt, který bude sloužit k zadržování vody v krajině. Tato plocha byla vždy tak trochu mokřadem. My ji chceme zachovat a chceme i trochu pomoci přírodě, aby se vrátila do stavu, ve kterém kdysi byla. Než byly provedeny meliorace a tyto plochy se odvodnily."

Tohle místo přitom nebude jen ekologickým prvkem v krajině, ale mělo by sloužit i pro setkávání místních obyvatel.

Čtěte také

„Budeme se snažit vše dotvořit. Místní spolky tady budou pořádat své každoroční společenské akce, jako je například pálení čarodějnic a podobně. Proto chceme, aby tady vzniklo i nějaké zázemí. Tedy ohniště, lavičky, možná nějaký přístřešek, to ještě musíme zkonzultovat se stavebním úřadem, jestli je ta lokalita pro to vhodná."

„Chceme, aby tohle místo skutečně sloužilo lidem. Byli bychom velice neradi, pokud by to byl jen samotný rybník pro rybník," dodává starosta Karel Rejchrt.

Zatímco rybník a menší tůně se začnou napouštět už během několika dnů, nejdéle týdnů, zmiňovaná odpočinková zóna bude lidem v Božanově na Náchodsku k dispozici pravděpodobně až příští rok.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.