Úpice už nechce dotovat vlastní bioplynovou fermentační stanici. Je sice unikátní, ale ztrátová

5. červen 2019 10:07

V Úpici na konci října ukončí provoz městská bioplynová fermentační stanice. Je dlouhodobě prodělečná a to i přesto, že je jiná, než drtivá většina podobných zařízení v republice. Kromě tradiční zelené hmoty totiž umí zpracovávat i kaly z čistírny odpadních vod, odpady z jídelen a živočišné zbytky, které by jinak končily v kafilérii. 

„Bioplynek je jako naseto, ale vesměs to jsou všechno zemědělky, které zpracovávají cíleně pěstovanou zelenou hmotu, aby z toho byla vyrobena elektřina. My zpracováváme odpady. Máme povolení pro VŽP, což jsou vedlejší živočišné produkty. Umíme je zpracovat a zpracováváme je v podstatě ze tří masokombinátů v okolí," popisuje unikátnost bioplynové fermentační stanice v Úpici její vedoucí Josef Sedláček.

Prodělečnou fermentační stanici v Úpici zachrání nová technologie?

Nakládání senáže do fermentoru

Po pěti letech prodělečného provozu se bioplynová fermentační stanice v Úpici dočká záchrany.

Podle něj je úpická bioplynka jediná v Královehradeckém kraji a jedna z mála v celé republice.

Připouští, že je zařízení ztrátové, částku udávanou radnicí, tedy téměř padesát milionů za posledních deset let, ale považuje za zkreslenou.
„Čísla jsou sporná, protože od té částky je zapotřebí odečíst to, co měla bioplynka do výnosu za prodanou elektřinu. A je třeba také odečíst částku, kterou by město zaplatilo za likvidaci tohoto materiálu někde jinde."

Ne všichni souhlasí z ukončením provozu bioplynky

S rušením bioplynové fermentační stanice Josef Sedláček nesouhlasí, ztrátu by prý dokázal v následujících letech snížit. A pak už by podle něj doplatek odpovídal tomu, co radnice za likvidaci odpadů zaplatí jinde.

V Úpici na konci října ukončí provoz městská bioplynová fermentační stanice

S ukončením provozu nesouhlasili také čtyři zastupitelé Úpice, mezi nimi nezávislý zastupitel Pavel Mach.
„Počkal bych do konce nového roku, bojím se toho, abychom nebyli vazalové nějaké firmy, kam budeme odvážet odpad. Něco to samozřejmě bude stát, tak aby se to nezvyšovalo a postupně bychom se nedostali na stejné peníze, na jakých jsme dnes."

Návrh na ukončení provozu ale zastupitelstvem prošel, bioplynová fermentační stanice tak ukončí provoz 31. října.

V Heřmánkovicích na Broumovsku pokračuje boj o bioplynovou stanici

Bioplynová stanice v Heřmánkovicích

Část místních si stěžuje na dopravu, která s provozem souvisí, výhrady má i současné vedení obce. Odpůrcům dal za pravdu soud, který zrušil stavební povolení a nařídil bioplynovou stanici odstranit. Všechny škody ale možná nakonec zaplatí město Broumov.

Podle starosty Petra Hrona z hnutí Žít v Úpici je to správné rozhodnutí. Nejen kvůli dosavadní ztrátě v řádech desítek milionů korun, ale třeba i v budoucnu nezbytné modernizaci celého zařízení.
„Ta fermentačka je jedenáct let stará. Každý, kdo tomu trochu rozumí, nebo byl v nějakém provozu, tak ví, že ten materiál a vše okolo, navíc se jedná o agresivní prostředí, pomalu bude odcházet. Takže to znamená, další náklady tam jistě budou potřeba. A budou to nemalé náklady."

Petr Hron navíc o zmiňovaném snižování ztrátovosti pochybuje, podle něj je na tom naopak stanice v posledních letech čím dál hůř. Po ukončení provozu tak prý v městském rozpočtu každoročně zůstane až o čtyři miliony korun víc.

Na druhou stranu bude muset město vyřešit, co s celým areálem po uzavření udělá.

Spustit audio

Související