Muzeum v Úpici stěhuje depozitáře a kanceláře do nových prostor. Musí zabalit 7 500 předmětů

10. květen 2019 09:51

Stěhovali jste se někdy? Pak si určitě dobře vzpomínáte, kolik práce obnášelo balení. A umíte si představit, jaké to je, když se stěhuje muzeum?  A muzeum v Úpici právě stěhuje své depozitáře a kanceláře do nových prostor. Ty se nacházejí sice jen v sousední budově, ale i tak musí pracovníci instituce roztřídit a zabalit přibližně sedm a půl tisíce předmětů.

Na stěhování dohlíží Jana Nešněrová, ředitelka muzea v Úpici. Když se říká, že by člověk někdy raději vyhořel, než se stěhoval z bytu, jak je to v případě, že se stěhuje celé muzeum?
„Na to vůbec člověk nesmí ani pomyslet na takovou záležitost. Ale pocitově je situace podobná, ne-li ještě horší."

Úpice nabídne zájemcům o historii novou naučnou stezku. Provede vás po místech paměti

Grafická příprava a samotná výroba jednoho z osmi panelů nové naučné stezky pro město Úpice

Město Úpice na Trutnovsku bude mít novou naučnou stezku. Navazuje na tu stávající z roku 2011, rozšíří ji o několik panelů s mnoha informacemi a fotografiemi. Pro podrobnosti zašla za ředitelkou úpického muzea a spoluautorkou textů Janou Nešněrovou reportérka Jana Házová.

Co všechno se stěhuje a kam?
„V současné době bychom se měli přestěhovat s kompletním zázemím muzea. To znamená depozitáře, dílna, kanceláře, zkrátka všechny prostory, které návštěvníci nenavštěvují. A měli bychom se naštěstí přestěhovat jen přes ulici. Ale i tak je to náročný projekt."

Když se v přízemí muzea rozhlédneme, tak je tu jedna krabice na druhé, panuje tady čilý ruch. Děvčata mají plné ruce práce, přerovnávají a popisují jednotlivé krabice. Co všechno už tedy mají pracovníci muzea za sebou a co je ještě čeká?
„Za sebou máme zatím jen tu menší část, ono hmotné stěhování. Ale nejdůležitější je vlastně vymyslet co, kam a jak se přesune. A potom už to všechno nabírá na obrátkách. Část knižního fondu už je přestěhována, teď se dostalo na část historika, sbírkové předměty se postupně balí ze starého depozitáře."

Muzeum v Úpici stěhuje depozitáře a kanceláře do nových prostor

Eva Šlégrová je jednou z těch, které se podílí na stěhování. Co je nejsložitější na celém tom procesu?
„Knížky! To je asi nejtěžší. Ani ne tak samotná hmotnost, ale naskládat to do těch krabic."

V nejstarší dřevěné stavbě v Úpici jsou k vidění historické kočárky. Mezi nimi i vzácná „princeska“

Do nejstarší roubené stavby v Úpici se přestěhovala unikátní sbírka kočárků Lidmily Krejcarové

Secesní kočárek z roku 1905 nebo bohatě zdobená „princeska", tedy kočárek s vysokým podvozkem ozdobený krajkami, kterému se také říkalo promenádka. Tyto a mnohé další historické kočárky jsou nově k vidění v úpické Dřevěnce. 

A co například sklo, nebo nějaké vzácné muzejní exponáty?
„Určitě je musíme co nejlépe zabezpečit, aby se to po cestě někde nerozbilo při stěhování. Protože převoz na rudlíku není úplně nejjednodušší. Ale myslím, že to zvládáme úplně v klidu."

Pokud se tedy jedná o porcelán, či nějaké nádobí, tak se musí vše pečlivě zabalit, přestože se stěhuje jen přes ulici. Přenese se to a znovu vybalí.
„Přesně tak. Protože přeci jen, je to sice jen několik metrů, ale potom je to ještě další schodiště nahoru. Takže se musí dát pozor, aby se něco nerozbilo, jsou to vzácné věci" dodává Eva Šlégrová.

Pokud půjde vše podle plánu, bude muzeum v Úpici přestěhováno do konce tohoto roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související