Univerzita Hradec Králové začíná nový semestr. Přivítá méně zahraničních studentů než před covidem

20. září 2021 09:53

Na Univerzitě Hradec Králové dnes začíná nový semestr. Letos v něm škola přivítá méně zahraničních studentů než před covidem v roce 2019. Podrobnosti přímo na místě zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Michaelo, kde přesně jsi a jak to tam vypadá?

Jsem konkrétně na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. Dnes tady začíná nový semestr. Při vstupu jsem na chodbách potkala několik desítek studentů, nicméně na vysoké škole nemusí všem začínat výuka ve stejný den. Takže řada studentů dorazí do školy ještě v následujících dnech.

Kolik letos na Univerzitu Hradec Králové nastupuje studentů?

Podle informací, které mám, tak českých studentů by mělo do prvních ročníků nastoupit okolo 3 000, číslo se prý ale může ještě změnit kvůli dodatečným zápisům.

Co se týče zahraničních vysokoškoláků, kteří se rozhodli studovat na Univerzitě Hradec Králové, tak těch bude v letošním roce kvůli koronaviru zhruba třetina oproti roku 2019.

Když už se bavíme o koronaviru, tak jaká jsou na škole opatření?

Jakmile studenti vstoupí do školní budovy, tak se nemusí prokazovat bezinfekčností. Při pohybu ve vnitřních prostorách ale musí mít ochranu dýchacích cest. Respirátory si pak ale například při výuce mohou sundat, pokud tedy sedí v lavicích a mají mezi sebou dostatečné rozestupy.

Čtěte také

Jinak to ale studenti mají na vysokoškolských kolejích, tam se před ubytováním musí prokázat, že jsou buď očkovaní, prodělali covid a jsou v ochranné lhůtě, a nebo jsou otestovaní na koronavirus.

Ti, kteří nejsou očkovaní a nebo nejsou v ochranné lhůtě, tak se musí každý týden prokázat negativním testem. Vedení školy tak ještě před začátkem semestru doporučilo svým studentům nechat se naočkovat proti koronaviru, protože podle nich klasická prezenční výuka je oproti online výuce kvalitnější, efektivnější a přirozenější.

Spustit audio

Související