Unikátní projekt HRA-NIC-e mapuje tisíciletou historii Broumovska

20. listopad 2015

V pátek 20. listopadu 2015 po 10. hodině byli našimi hosty v Radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové režisér Národního divadla moravskoslezského v Ostravě či Švandova divadla v Praze, autor projektu České televize Šumná města Radovan Lipus a scénáristka, básnířka, překladatelka, dramaturgyně a polonistka Renata Putzlacher.

Řeč se točila především kolem hudebně-divadelního projektu HRA-NIC-e, který připravili spolu s předním českým architektem, režisérem a scénografem Šimonem Cabanem.

Představení přišlo na svět během dvou srpnových týdnů v broumovském klášteře za zdatné pomoci česko-polského týmu profesionálních i amatérských herců a muzikantů.

Radovan Lipus

HRA-NIC-e zcela ojedinělým způsobem mapuje tisíciletou historii Broumovska.

Propojuje baroko, duchovno, architekturu, dobovou i současnou hudbu a také pravdivé i mytické postavy svázané s neobyčejným broumovským regionem.

Je to takový hudebně - divadelní slalom dějinami, který vypráví o nutnosti vlastního zakotvení a získání kořenů, o hranicích na mapách i v lidských srdcích a přitom nahlíží události minulé s nostalgií i s humorem.

Podle režiséra Radovana Lipuse je u herce nejdůležitější talent a chuť do práce. Scénáristka Renata Putzlarech při své práci sází na dobrý umělecký tým. Mezi amatéry a profesionály nerozlišují.

Projekt HRA-NIC-e zcela ojedinělým způsobem mapuje tisíciletou historii Broumovska

Jak se k projektu dostala jeho autorka Renata Putzlacher, jaký vztah má k Broumovsku a ke klášteru a co ji inspirovalo při psaní scénáře?

Scénáristka, básnířka, překladatelka, dramaturgyně a polonistka Renata Putzlacher

Čím broumovský region a divadelní projekt HRA-NIC-e zaujal Radovana Lipuse, že se rozhodl hru režírovat?

Kdy a kde bude HRA-NIC-e k vidění?

Vše se dozvíze, když si pustíte záznam našeho pořadu!

Romana Pacáková si připravila pro autora projektu České televize Šumná města Radovana Lipuse a scénáristku Renatu Putzlacher několik nezáludných kvízových otázek:

Posted by Český rozhlas H radec Králové on 20. listopad 2015< /a>
autor: jou
Spustit audio