Unikátní Plicní park vznikl v hradecké fakultní nemocnici. Hezčí, než mají v Británii

26. září 2018 11:34

Trochu jako v zahradnictví to vypadlo ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Lékaři a sestřičky z plicní kliniky totiž vyměnili na chvíli lékařské náčiní za lopatky a společně sázeli okrasné rostliny v nově vznikajícím plicním parku. Ten bude ode dneška sloužit návštěvníkům nemocnice, ale také pacientům, kteří v něm budou rehabilitovat. 

Primář plicní kliniky MUDr. Vratislav Sedlák k tomuto projektu říká: „Tento park jsme vytvořili pro naše pacienty. A pracovníci plicní kliniky se podíleli od samého počátku na návrhu a přispěli jsme organizačně i jinak, aby to všechno vzniklo. A abychom to dílo brali i nadále za své, tak jsme pozvali všechny zaměstnance kliniky, aby si každý mohl zasadit kytičku. Původně jsme měli sázet stromy, ale to by bylo náročnější. Tak jsou to jen malé okrasné kytky, které zkrášlí celý prostor v parku."

Za jak dlouho se plíce úplně vyčistí? Kdo jednou kouřil, už nikdy je nebude mít jako předtím

doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D. hostem naší radioporadny na téma: dopad kouření na lidský organismus. Problematika odvykání kouření. Plicní rehabilitace. 

Zahradnického úkolu se zhostilo zhruba dvacet zaměstnanců kliniky v čele s přednostou MUDr. Vladimírem Koblížkem: „Podobný park existuje jen jeden v Evropě, co víme, ve Velké Británii, ale ten náš bude hezčí. Myslím si, že to obohatí naši nemocnici. A navíc tady máme interní kliniky, kardiologii, naši plicní kliniku, psychiatrii. Je tu spousta pacientů, kteří jsou tady na lůžku a chtějí se projít, tak mohou teď chodit v trasách, které jsou tady vyznačeny pro pacienty, kterým se špatně dýchá. Mohou využít i ty stroje. Čili my to budeme v pracovní době využívat pro nemocné pacienty. A i ti ostatní tady mohou strávit odpoledne, pokud budou chtít."

Pokud se podaří v budoucnu sehnat další prostředky, přibydou v parku ještě cestičky různé terénní náročnosti, značené podobně jako lyžařské sjezdovky.

Unikátní Plicní park vznikl v hradecké fakultní nemocnici

„Ti pacienti budou vědět, kudy mohou chodit. Protože třeba pro těžce nemocného pacienta před transplantací plic je třeba i metrové převýšení jako černá sjezdovka. Pro těžkého pacienta bude lehká forma pochodování, budeme to mít mezi stromy. Tedy zkultivujeme prostředí nemocnice a umožníme pacientům rehabilitovat," doplňuje Vladimír Koblížek.

Vše sleduje také jedna z pacientek plicní kliniky Eva Svobodová: „Mě seto moc líbí. To, co tady je, tak je moc pěkné. Kromě kytek tady vidím i různé schody. Takže si to vyzkoušíme. Dobře se tady dýchá, což my, pacienti s onemocněním průdušek vítáme. Svítí sem i sluníčko, dobře se nám tady cvičit."

Plicní park ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové bude sloužit pacientům už od středy 26. září.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související