Ukradená divočina vás ve Dvoře Králové upozorní na ilegální obchod s divokými zvířaty

18. leden 2020 10:05

Safari Park Dvůr Králové se připojil ke kampani zoologických zahrad proti ilegálnímu obchodování s divokými zvířaty, částmi jejich těl a výrobků z nich. Veřejnost s tímto tématem seznamují v zimním pavilonu žiraf fotografie Lucie Čižmářové.

Čtěte také

Například upozorňují na to, že ročně zahyne v Africe přes tisíc nosorožců, stovka slonů každý den, nebo že o život přijde kvůli masu a potřebám tradiční medicíny za jediný rok přes sto tisíc luskounů. Rozhovor na toto téma připravila s ředitelem dvorského safari parku Přemyslem Rabasem redaktorka Dana Voňková.

Fotopanely informují o obchodu se slonovinou, korály, rohy nosorožců nebo kožešinami kočkovitých šelem. Dále odkazují na využívání medvědů pro jejich žluč, nelegální zabíjení kytovců a tygrů nebo celosvětově rozšířený problém trávení dravců a supů karbofuranem.

Kampaň Ukradená divočina upozorňuje ve Dvoře Králové na ilegální obchod s divokými zvířaty

Návštěvníci safari parku tak budou mít možnost se emotivní formou dozvědět, jak i svým vlastním chováním mohou nechtěně podporovat nelegální obchod s divokými zvířaty, částmi jejich těl a výrobky z nich. To, že se jedná o problém týkající se i České republiky, dokládá fakt, že všechny části těl a výrobky z živočichů na těchto fotografiích byly zabaveny českými kontrolními orgány na našem území.

Čtěte také

Kromě zoologických zahrad se prostřednictvím spolupráce na propagaci těchto fotografií ke kampani připojily i další ochranářské organizace jako Česká společnost ornitologická a Vulture Conservation Foundation, zabývající se mj. otravami dravců a supů karbofuranem, Global Tiger Forum, která má za cíl ochranu tygrů, a dále WildAid a TRAFFIC bojující proti globálnímu obchodu s divokými živočichy a rostlinami a produkty z nich vyrobenými.

Kampaň Ukradená divočina organizace The Kukang Rescue Program a Zoo Ostrava byla oficiálně spuštěna v červnu 2018 a záhy získala záštitu ministerstva životního prostředí. Kampaň získala uznání také na mezinárodním poli. Opakovaně o ní informovala Světová asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA) a obě série fotografií Lucie Čižmářové i jejich příběh uspěly ve fotografické soutěži International Photography Awards.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související