Ubylo stromů napadených kůrovcem, pomohlo chladnější počasí a srážky. Boj se škůdcem ale nekončí

23. leden 2021 10:05

Chladnější počasí i více srážek. Právě takové podmínky dělají radost majitelům smrkových lesů. V posledních měsících totiž ubylo problémů s kůrovcem, škůdce se pomaleji množí a část stromů se mu dokáže ubránit. Vyhráno ale stále není. I teď v zimě tak pokračuje nejen kácení kůrovcem napadeného dřeva, ale hlavně vyhledávání problémových lokalit.  

Čtěte také

V lese nedaleko obce Hajnice na Trutnovsku pracuje těžká lesní technika, stojí tady harvestor. Jsme tu s jednatelem Městských lesů Jaroměř Jaroslavem Němcem a hledáme kůrovcem napadené stromy.

„Jsou tady vidět kůrovcem napadené stromy, ze kterých už tento škůdce vylétnul. To znamená, že tyto stromy už nejsou nebezpečné, jsou mrtvé."

Už tedy není nutné je okamžitě kácet.
„Takové stromy se nemusí ihned kácet. Ale pokud už technika v lese je, tak se porazí a zpracují. Naším úkolem nyní je vyhledat stromy, kde kůrovec přezimuje. Dá to tedy hodně práce, chození po lese a koukání. Abychom našli závrty brouka."

„Tady by něco mohlo být. Odsekneme kousek kůry, abychom zjistili v jakém to je stádiu. Tento náš zásah stromu vůbec neublíží. Vidíme, že tady to kůrovec zkoušel, ale strom ho zalil mízou, takže se škůdci ubránil," vysvětluje Jaroslav Němec.

Čtěte také

A vysvětluje, že jiný způsob jak zjistit, jestli kůrovec strom napadl, prakticky neexistuje.
„Jedině najít ty závrty ve spodní části kmene stromu. Podle toho to můžeme poznat."

O kousek dál jsme už narazili na strom, u kterého je odborným okem vidět napadení kůrovcem.
„Jsou zde viditelné závrty a zjistili jsme, že tam přezimuje dospělec. A to lýkožrout smrkový. Tento strom proto bude označen a musí být rychle vytěžen, sanován a odvezen z lesa."

Během zimního období takto pracovníci Městských lesů Jaroměř vytěží asi dva tisíce kubíků kůrovcem napadeného dřeva.

Spustit audio

Související