U Krajského soudu v Hradci Králové začalo projednávání rozsáhlého případu dotačních podvodů

24. září 2019 08:44

Hradecký krajský soud začal projednávat případ dotačních podvodů. Obžalováno je 27 fyzických a právnických osob, které podle spisu nedodrželi dotační podmínky. Škoda přesahuje 10 milionů korun. Mezi obžalovanými jsou například i někteří členové horské služby. Nikdo z nich ale podle spisu nebyl hlavním organizátorem podvodů.

Případ souvisí s celkem sedmi vzdělávacími projekty. Obžalovaní podle spisu nedodrželi dotační podmínky a vykazovali fiktivní kurzy, například v gastronomii, v péči o seniory nebo při školení záchranářů.

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

Údajné podvody spadají do období let 2012 až 2015. Více říká státní zástupce Petr Kouble.
„Jde fakticky dílem o projekty, které byly vykazovány zcela na papíře, nebyla tam provedena reálná vzdělávací činnost. Dílem pak jde o projekty, kde sice k ustanovení těch cílových skupin došlo, ale jejich složení neodpovídalo tomu, co bylo deklarováno."

Obžalovaných bylo původně 29. Dva ale během vyšetřování zemřeli. Jedním z nich byl i muž, který byl podle spisu hlavou podvodů a figuruje ve všech sedmi žalovaných skutcích.

Policisté už při vyšetřování uvedli, že obžalovaní, kteří měli zájem o dotace na vzdělávání, vše dělali s dobrým úmyslem a uvěřili slibům zprostředkovatele.

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

Mezi obžalovanými je kromě horské služby a některých záchranářů i Sdružení obrany spotřebitelů Královéhradeckého kraje a spotřebitelský poradce Josef Černý.
„Patřím mezi ně. Samozřejmě, že jsem v tom tady navrtaný nevinně. Bohužel, hlavní aktér je po smrti."

Státní zástupce Petr Kouble s tím ale nesouhlasí.
„To je uplatňovaná obhajoba některých z obviněných. Ty osoby, které jsou stíhány, tak jsou stíhány pro spáchání úmyslného trestného činu. Všichni."

Hlavním obžalovaným hrozí od pěti do deseti let vězení, ostatním až osm let. Hradecký krajský soud má až do pátku naplánované jejich výslechy.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související