Dvůr Králové podá dovolání k nejvyššímu soudu kvůli vleklým sporům o cenu za čištění splašků

17. květen 2019 09:32

Město Dvůr Králové nad Labem podá dovolání k nejvyššímu soudu proti rozsudkům krajského soudu v Hradci Králové. Ten nedávno po dlouhých letech dořešil dva spory týkající se ceny za čištění odpadních vod v letech 2005-2013. Na večerním zasedání o podání dovolání rozhodli zastupitelé. Ti přitom měli v původních materiálech pro jednání naprosto opačný návrh a o změně se dozvěděli jen pár desítek minut před hlasováním. 

Dvůr Králové doplatí majiteli čistírny odpadních vod zhruba 7,7 milionu a bude s ním dál jednat

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

Královedvorská radnice pravděpodobně nebude podávat dovolání proti pátečnímu rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové. Ten rozhodl o tom, že má radnice doplatit společnosti Evorado Import víc než sedm a půl milionu korun za čištění splašků v letech 2005 - 2013. Teď chce vedení města s vlastníkem čistírny jednat o platbách od roku 2014.

„V minulosti já tohle nepamatuji. Vždy byla řádná příprava a když ta příprava není, tak všechno zdůvodnit," podivoval se nad změnou na poslední chvíli bývalý místostarosta a dnes opoziční zastupitel Jan Bém z ODS.

Při hlasování se stejně jako dalších pět zastupitelů zdržel, trochu se obává znovuotevření vleklých sporů.
„Protože je to únavné, zdlouhavé, a pořád nevíte, jak to vše dopadne. Kdyby to teď dopadlo špatně a měli bychom platit 100 milionů korun, kde bychom je vzali."

Ve velmi složitém sporu jde o cenu za čištění splašků. Majitel čistírny odpadních vod za něj chtěl mnohem víc peněz, než radnice dlouhá léta platila. Podle zatím platného rozhodnutí Krajského soudu má radnice doplatit víc než 7,5 milionu korun a takový rozsudek původně město vnímalo jako svoji výhru.

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

I proto radnice původně o dovolání neuvažovala, na poslední chvíli ale změnila názor. Podrobnosti k tomu ale nezveřejní.

Dvůr Králové opravuje kanalizační síť pod městem. Při práci pomáhají i speciální datalogery

Speciální datalogery pomáhají při opravách kanalizační sítě

Vodovodní a kanalizační síť ve Dvoře Králové nad Labem je v havarijním stavu. Město se ji snaží postupně opravovat. Cílem je snížit úniky vody, které jsou o desítky procent větší než v jiných městech. Problémová místa se pracovníkům královédvorských vodovodů a kanalizací daří najít díky speciálním datalogerům. Ty při kontrole vodovodního potrubí dokáží odhalit skryté poruchy.

„Na přání naší právní zástupkyně nemůžu," vysvětluje místostarosta Jan Helbich z hnutí ANO, proč město nechce komentovat, co bude vlastně dovolání obsahovat. Přesný obsah dokumentu podle něj zatím ani není hotový.

„Finální podobu dovolání zatím neznáme. My jsme se jako zastupitelé rozhodli, že ho podáme. Pověřili jsme tím Mgr. Kavalírovou, jakožto našeho právního zástupce, která dovolání vypracuje," dodává místostarosta Jan Helbich.

Dovolání k nejvyššímu soudu musí město Dvůr Králové nad Labem podat nejpozději 1. června, teprve potom zveřejní přesné znění a odůvodnění.

Spustit audio

Související