Turisté mířící během léta do Adršpašsko-Teplických skal musí počítat s dopravními komplikacemi

6. březen 2019 11:21

Královehradecký kraj naplánoval na léto opravu první části klíčové silnice spojující Teplice nad Metují a Adršpach. V tomto směru tak lidé zhruba tři měsíce vůbec neprojedou. Do oblasti přitom podle statistik provozovatelů skal každoročně zamíří asi 370 tisíc turistů. Ti se tak musí připravit na dopravní komplikace. A to pravděpodobně většími, než jsou z minulých let zvyklí. 

„My vůbec ještě nevíme, co nás v létě přesně čeká. Pravděpodobně bude uzavřen příjezd od Teplic a zůstane nám jen příjezd ze strany od Trutnova a ze strany přes Zdoňov, přes hraniční přechod," popisuje situaci vedoucí technických služeb Adršpach a nezávislý zastupitel obce Zdeněk Zatloukal.

Turistická sezóna v Adršpašsko-teplických skalách začala. A doprava zkolabovala

Nápor turistu v Adršpašsko-teplických skalách

U Adršpašsko-teplických skal museli policisté včera řešit velké dopravní komplikace. Kvůli obrovskému množství turistů uzavřeli z polské strany hraniční přechod ve Zdoňově a dočasně omezovali i průjezd na veřejná parkoviště. Podobným problémům přitom v Adršpachu mělo zabránit zavedení parkování zdarma, od kterého si obec slibovala zrychlení a zjednodušení příjezdu turistů. 

Problémy s dopravou se u Adršpašských skal opakují během letní sezóny pravidelně, teď ale mohou být mnohem větší.
„My víme, že jedna etapa opravy komunikace z Teplic nad Metují bude realizovaná, ale vůbec neznáme termíny. A která etapa to bude, to také ještě nevíme."

Opravy silnice měly původně začít v dubnu, aktuálně je ovšem začátek prací naplánovaný na 1. červen, skončit by měly 31. srpna.

„První etapa se pojede od Teplice - Skály od Orlíku až po Skalní dům, jak je železniční přejezd a kříží se cesta s železnicí směrem na Adršpach," říká Pavel Hečko z ČSSD, krajský radní zodpovědný za regionální rozvoj a cestovní ruch.

Národní přírodní rezervace Adršpašsko - teplické skály

Problémům v dopravě by zčásti mohla zabránit připravovaná česko-polská dohoda. Jejím základem je to, že by polští turisté mířící do skal odstavili svá auta v Mierošově, tedy několik kilometrů od českých hranic, a dál pokračovali vlakem.

Adršpach otevřel nové infocentrum u skalního okruhu

Adršpach otevřel nové infocentrum u skalního okruhu

Sedm milionů korun zaplatila obec Adršpach za nové informační centrum u skalního okruhu. Hotové je sice o něco později, než se předpokládalo, turistům ale v porovnání s původním infocentrem nabízí mnohem konfortnější zázemí. Při prohlídce novotou vonících prostor se o tom přesvědčil redaktor Václav Plecháček.

„Byli jsme s panem starostou na místě a on nám ukázal odstavné plochy, které jsou v tuto chvíli v majetku Polských drah. A ukázal nám také odstavné plochy, které jsou v majetku města Mierošova. On sám za sebe tvrdí, že by na svých pozemcích mohl v co nejkratším možném termínu začít nějaké parkoviště realizovat," popisuje Pavel Hečko jednání se starostou polského Mierošova.

Tam by tak ještě před hlavní letní sezónou mohlo vzniknout odstavné parkoviště pro stovky aut. Na to ale musí navazovat veřejná doprava mezi Mierošovem, Teplicemi nad Metují a Adršpachem. O ní bude Královehradecké kraj jako objednavatel dopravy teprve jednat.

Spustit audio

Související