Trvalý výskyt vlka v Orlických horách potvrdily snímky z fotopastí a pozorování tzv. Vlčích hlídek

16. říjen 2020 09:18

V Orlických horách se podle ochranářů definitivně usadil minimálně jeden vlk. Potvrzují to jak snímky z fotopastí, tak pozorování Vlčích hlídek, tedy skupin lidí, kteří pobytové znaky šelem monitorují. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

První fotky, které podle ochranářů definitivně potvrdily trvalý výskyt vlka v Orlických horách a okolí, jsou z konce srpna a září.

Čtěte také

V posledních měsících se s pobytovými znaky stále častěji setkávali i členové Vlčích hlídek. Jde například o trus nebo stopy. Ochranáři tak říkají, že jejich pravidelnost i četnost napovídá tomu, že se v Orlických horách a to jak na polské, tak i české straně nejméně jeden vlk usadil.

Vlky lidé v Orlických horách pozorovali už dřív, na jaře dokonce ochranáři potvrdili první útok této šelmy v oblasti. Jestli se ovšem jednalo o stejné zvíře, to zatím jasné není.

O tom, že se v Orlických horách vlci pohybují, mluví ochranáři už dále než dva roky. Podle nich ale mohlo jít o vlky z Broumovska a Stolových hor. Teritorium vlčích smeček je totiž velké.

Vlk, zachycený na fotopasti v Orlických horách na konci září

Už tehdy ale předpovídali, že s ohledem na to, že si mladí vlci v dospělosti hledají nová teritoria, je jen otázka času, než se natrvalo usadí i v Orlických horách. A to se teď s největší pravděpodobností stalo.

Čtěte také

Podle ochranářů je pro přírodu dobře, že se vlci v Orlických horách usadili, regulují totiž volně žijící zvířata.

Jinak ovšem situaci vnímá řada farmářů. Vlci už několik let například v broumovském výběžku rozdělují společnost. Farmáři pravidelně upozorňují na škody, které jim šelmy způsobily, tvrdí, že náhrady od státu nejsou dostatečné a někteří požadují možnost regulace těchto šelem. Se svojí žalobou ale zatím neuspěli.

Farmářům v Orlických horách tak nezbyde nic jiného, než si svá stáda co nejlépe zabezpečit. Někteří se už na tuto situaci začali s předstihem připravovat, své ovce a kozy už si lépe chrání třeba v archeoparku Villa Nova v Uhřínově.

Spustit audio

Související