Trutnovská nemocnice má moderní rentgenový přístroj, který je přínosem pro zdravotníky i pacienty

10. květen 2022 08:04

Nemocnice v Trutnově má k dispozici nový moderní rentgen. Tamním pracovníkům poskytne lepší manévrovatelnost, lékařům přesnější snímky a pacientům méně záření.

Čtěte také

„Tak teď nadechnout a chvíli nedýchat." Běžné rentgenové snímkování - v tomto případě hrudníku. Teď je podle vrchního radiologického asistenta Jana Kuděje pro něj a jeho kolegy jednodušší.

Nový přístroj totiž například pomůže se správným umístěním pacienta ke snímkování. „Má to určité prvky umělé inteligence, má to 3D kameru, která nám ukazuje pacienta, když u něj nejsme přítomni. Jsme schopni zjistit, jestli se nepohnul před expozicí. Je to prostě naše kontrola uložení pacienta."

Díky novému stropnímu závěsu můžou pracovníci s rentgenem pohybovat po místnosti a pacienta tak nasnímat v jakékoliv poloze.

Čtěte také

A to i bez toho, aby s ním museli manipulovat na lůžku. To je klíčové například při těžkých úrazech.

„Můžeme dělat složené snímky páteří. To se provádí speciálním softwarem. Snímky se udělají dva nebo tři a následně se spojí do jednoho," pokračuje Jan Kuděj.

Přístroj také dokáže vyhodnotit, kolik záření je k vytvoření snímku potřeba a díky tomu množství záření snížit. „Ten stroj zjistí, jak je pacient široký nebo hluboký, tak lékaře informuje, že je to buď nastaveno správně nebo, že může ubrat. Vlastně tím dochází ke snížení dávky ozáření."

Čtěte také

Lékařům, kteří pak snímky vyhodnocují, pak přístroj poskytne přesnější a detailnější informace.

To umožní podle vedení nemocnice zdravotníkům zvládat i náročnější vyšetření například v lyžařské a cyklistické sezóně. „Tohle je už opravdu top v naší nemocnici. Myslím si, že v současnosti jsme jako nemocnice okresního typu na maximu možného. Pořizovací cena byla, včetně pětiletého záručního a kompletního servisu přes 7 milionů korun," říká ředitel Oblastní nemocnice Trutnov Miroslav Procházka.

Celou částku zaplatila trutnovská nemocnice z vlastních prostředků.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související