Trutnov už má vánoční strom pro Krakonošovo náměstí. Těžká technika ho pokácela na okraji města

15. listopad 2023 09:58

Trutnov si už vybral letošní vánoční strom a pracovníci technických služeb pro něj vyrazili s těžkou technikou do jedné z okrajových částí města. Kácení a transport vysokého smrku sledovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Práce okolo vánočního stromu dnes šla v Trutnově opravdu hodně rychle. Pracovníci technických služeb spolu s jeřábem a plošinou dorazili k zahradě rodinného domu v Polské ulici už před půl osmou ráno. Patnáct metrů vysoký smrk museli nejdříve v jeho horní části přivázat a potom pomalu pokácet. Strom bylo ještě nutné o dva metry zkrátit.

Čtěte také

Před zahradou už čekal traktor s přívěsem. Pokládání 40 let starého stromu bylo trochu náročnější, protože bylo nutné jej umístit na dvě podpěry do vodorovné polohy, aby transport byl co nejjednodušší.

Převézt 15 metrů vysoký strom není úplně jednoduché. Jak se vánoční smrk dostane až do centra Trutnova na Krakonošovo náměstí?
Nejaktuálnější informace je, že právě teď náklad s vánočním stromem na Krakonošovo náměstí dorazil. Jel celou dlouhou Polskou ulicí, kolem čerpací stanice na hlavní komunikaci, přes kruhový objezd a dál směrem k vlakovému nádraží. Tam odbočil doleva a vydal se směrem k pěší zóně.

Trutnov už má vánoční strom pro Krakonošovo náměstí

Náklad doprovázely automobily městských strážníků, kteří občas museli zastavovat dopravu. Řidiči tak místy museli počítat s kratším zdržením.

Trutnov ale neplánuje mít jen tento vánoční smrk. Je to tak?
Je to tak. Trutnov bude mít letos i druhý vánoční strom. Je jím také smrk, ale menšího vzrůstu, měří asi deset metrů. A bude stát před městským úřadem.

Čtěte také

Jen co pracovníci technických služeb postaví velký vánoční strom na Krakonošově náměstí, tak se přemístí na Kryblici, kde pokácí a následně převezou a postaví i druhý strom.

Je už tradicí, že v Trutnově nabízí občané své stromy, aby se staly těmi vánočními. Oba stromy letos věnovali městu místní občasné právě z Kryblice. Každý rok se sejde několik nabídek a následuje výběr vhodného stromu - musí být dobře přístupný kvůli technice a pokud možno pěkně rostlý.

V následujících dnech začne zdobení vánočních stromů řetězy a dalšími okrasnými předměty. Slavnostní rozsvícení plánuje město Trutnov na první adventní neděli, tedy na 3. prosince.

Spustit audio

Související