Tříčlenné mobilní armádní odběrové týmy pomohou s testováním obyvatel Trutnovska na covid-19

9. únor 2021 09:38

Trutnovský region je již několik týdnů jednou z nejvíce zasažených oblastí v ČR pandemií onemocnění COVID-19. Zmírnit prudký nárůst počtu nakažených, který se odráží ve vysokém počtu hospitalizovaných pacientů, může pomoci intenzivnější testování. 

Z tohoto důvodu dnes do obcí na Trutnovsku poprvé vyrazí mobilní odběrové týmy, které budou odebírat vzorky v okolních obcích i ve velkých firmách.

Čtěte také

Krajský úřad Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Armádou ČR, Oblastní nemocnicí Trutnov a městem Trutnov chtějí urychlit a usnadnit antigenní testování obyvatel Trutnovska na COVID-19.

Minimálně do konce února tak budou nasazeny dva mobilní odběrové týmy vyslané Armádou ČR v tříčlenném složení zdravotník, řidič a administrátor.

„Úspěch mobilního testování, které může pomoci zbrzdit prudký nárůst počtu infikovaných lidí, bude záviset především na zájmu obyvatel trutnovského regionu. Prosím proto všechny místní občany, u kterých je pravděpodobné, že mohli s infekcí přijít do kontaktu, aby se nechali zdarma otestovat," řekl MUDr. Zdeněk Fink z HDK, radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje, který připojil velké poděkování Armádě ČR za vstřícné a rychlé jednání a stejně tak i městu Trutnovu a nemocnici.

Jeden tým bude testovat obyvatele obcí na území ORP Trutnov, druhý odběrový tým bude vzorky odebírat u velkých zaměstnavatelů v okrese.

V nejbližších dnech je testování naplánováno v těchto obcích: Mladé Buky, Úpice, Velké a Malé Svatoňovice, Svoboda nad Úpou, Žacléř, Rtyně v Podkrkonoší, Choustníkovo Hradiště, Bílá Třemešná, Janské Lázně, Velká Úpa, Vlčkovice, Dolní Brusnice, Mostek, Vítězná.

Podle zájmu obyvatel a volných kapacit pak bude testování pokračovat i v dalších obcích. Starostové své občany budou včas informovat, kdy a na jakém místě bude u nich v obci testování probíhat.

„Chceme zintenzivnit testování našich občanů, identifikovat nakažené, pomoc zabránit dalšímu prudkému šíření a zároveň zjistit, proč se tu epidemie šíří v takové míře v porovnání s ostatními regiony v republice," vysvětluje Ivan Adamec z ODS, starosta města Trutnova a dodává: „Firmy a organizace, které projeví o antigenní testování zájem, informují o podrobnostech k odběrům své zaměstnance."

Čtěte také

Pro co nejvyšší efektivitu mobilního testování bude zjednodušená administrativa. Zájemci o antigenní testování se nebudou objednávat přes rezervační systém Reservatic, jak je tomu při testování ve stacionárních odběrných místech. Díky tomu budou moci odběrové týmy provést až 300 testů denně. V případě pozitivního výsledku bude pacientům ihned proveden také PCR test.

Trutnovská nemocnice je již několik týdnů pod velkým náporem. Téměř denně řeší situaci, kdy počet pacientů vyžadujících hospitalizaci je vyšší než počet volných lůžek.

Přesto, že pro potřeby pacientů s covid-19 vyčlenila již maximální možné množství lůžek, bez pomoci okolních nemocnic v kraji i mimo náš kraj by situaci nemohla zvládnout.

Právě v intenzivnějším testování a tím i záchytu vyššího počtu nakažených lidí vidí vedení nemocnice možnost, jak situaci v regionu zlepšit. Prosíme proto obyvatele, aby zodpovědně dodržovali platná opatření a využili možnosti se zdarma otestovat.

autor: baj | zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s.
Spustit audio

Související