Trendy v ovocnářství, bilance uplynulé sezóny a odborné diskuse. To jsou Ovocnářské dny

16. leden 2019 08:50

Více než tři stovky odborníků v ovocnářství se sjelo do Hradce Králové. Koná se tu už 62. ročník tradičních Ovocnářských dnů. Každoročně se těší zájmu pěstitelů a zemědělců z celé České republiky. 

„Přivítali jsme zde letos více jak 300 zájemců o přednášky jak tuzemské, tak zahraniční," potvrzuje zájem o letošní Ovocnářské dny jejich koordinátorka Veronika Nekvindová.

Podstatným tématem je shrnutí sklizně za rok 2018

Ovocnáře trápí nedostatek pracovních sil. Do sadů tak často míří zahraniční dělníci

jablka ze zahrádka, zahradničení, úroda

Sadařům v České republice chybí stovky lidí na sezónní práce. Podle Ovocnářské unie je to problém, který postihuje většinu domácích pěstitelů. Čím to je? O tom víc s reportérem Martinem Pařízkem.

„Ovocnáři loni sklidili zhruba 178 tisíc tun ovoce. Je to úroda ve srovnání s pětiletým průměrem asi o 17 procent vyšší. Takže je o něco nadprůměrná," říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

A dodává, že i když je to nejvyšší výnos od roku 2010, nepovažují ovocnáři loňskou sklizeň za úspěšnou: „Protože úroda byla u některých ovocných druhů docela zásadně postižena loňským suchem. Nejvíc se to dotklo zejména pěstitelů jahodníku, rybízu, třešní, jablek a hrušek."

Sucho výrazně ovlivnilo kvalitu ovoce

„Vliv sucha byl především v tom, že plody nedorostly do velikosti, kterou požadují odběratelé pro čerstvý trh. A řada ovocných druhů musela skončit na zpracování. To, co nám sucho nepoškodilo, tak to jsou švestky a višně. To jsou ovocné druhy, které se s tím suchem dobře vypořádaly," doplňuje Martin Ludvík.

62. ročník tradičních Ovocnářských dnů v Hradci Králové

Potíže tam měli hlavně pěstitelé jablek, kteří často část úrody ani nesklízeli.

Ministerstvo zemědělství se proto podle ministerského náměstka Petra Jílka snaží na problematiku zaměřit zlepšením dotačního systému: „Máme připraveny v národních dotacích programy, kde se podařilo vyjednat poměrně ambiciózní finanční částky pro jednotlivé dotační programy určené pro sektor ovocnářství. A věříme, že právě tyto dotační programy pomohou restartovat aktuální situaci v sektoru ovocnářství."

Konference dnes pokračuje druhým dnem a bude už zaměřena hlavně na odborné diskuse například o protimrazové nebo protivirové ochraně ovocných dřevin.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související