Trailery mají dnes kromě filmů i nové knížky. Podívejte se, jak vzniká knižní video

16. září 2018 10:19

Dovedete si představit život bez knížek? Žijeme v éře internetu, audioknih a elektronických čteček a chvíli panovaly obavy, zda to vázaná kniha přežije. Ale na rozdíl od internetu, kniha je tu tisíce let a lze předpokládat, že se jí lidstvo jen tak nevzdá. A internetu lze využít k její propagaci. 

Tak jako dnes už každý nový film má svůj takzvaný trailer, aby se diváci mohli podívat, jak bude vypadat a měli nějakou představu, zda a na co půjdou do kina, mohou mít takový trailer i nové knížky.

Knižní trailer (nebo book trailer) je krátké video, které může obsahovat různé efekty, hrané scénky, animace, nebo třeba záběr na autora, předčítajícího ukázku. Smyslem je vytvořit prvek, který lze snadno sdílet na internetu a během krátké chvíle osloví potenciálního čtenáře. Inspiraci samozřejmě čerpá hlavně z filmových upoutávek.

Knižní videa mají krátkou stopáž (obvykle do jedné minuty) a neměl by chybět záběr na obálku knihy, aby měl čtenář představu, jak kniha vypadá.

U nás se rozmohl zejména animovaný trailer, nebo může připomínat krátký hraný film. Trailery zkouší vytvářet čím dál více nakladatelů. A jak se to dělá?

Na jednom takovém pracovišti v Hradci Králové se byla podívat Romana Pacáková. U stolů postavených v dlouhé řadě z obou stran proti sobě sedí u počítačů asi 15 mladých lidí a jedním z nich je Štěpán Zahálka, který se stará o celý produkční tým a ochotně jí do procesu vzniku knižního traileru zasvětil.

Obvyklý postup je takový, že nakladatel kreativní agentuře nebo studiu, kde se trailery vyrábí, poskytne seznam knih, které se chystá vydat. V týmu bývá jeden nebo více "čtenářů", kteří si knihy přečtou, připraví anotaci, opatří poznámkami, připíše své postřehy, dojmy a nápady a připraví první návrh scénáře. Ten pak kameraman nebo grafik rozpracují na jednotlivé scény a záběry. Pak se tvoří a natáčí.

Z natáčení knižního traileru

Pokud výsledkem má být hraný trailer, je třeba vybrat herce, místa natáčení, obstarat kostýmy, jako když se točí malý film. Tady v Hradci Králové tvůrci trailerů spolupracují s herci z Divadla Drak, Klicperova divadla i s ochotníky.

S knižními trailery se můžete setkat hlavně na Facebooku, pokud jste fanoušky některých nakladatelů nebo autorů. Najdete je i na YouTube, nebo běží na displejích ve větších knihkupectvích.

Občas se dokonce nějaká upoutávka na bestseller mihne v kině mezi filmovými trailery. Sbírku zajímavých českých knižních trailerů od všech nakladatelů a žánrů můžete najít na blogu booktrailers.cz

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související