Tomáš Tuček je osminásobný mistr světa ve footbagu. Poprvé s novým parťákem Patrikem Černým

23. únor 2021

Budeme vám vyprávět příběh o tom, jak se stát osminásobným mistrem světa, a to sice ve footbagu nebo hakisaku, jak chcete. Povedlo se to Tomáši Tučkovi z Hradce Králové. Zásluhu na tom má ale také Patrik Černý, kamarád a kolega, který ho vlastně tak trošičku k tomu poslednímu mistrovství světa, které se odehrálo mimochodem online, přemluvil.

Ahoj Patriku. S Patrikem se neznám, Tomáš už tady několikrát byl s kolegou Martinem Sládkem, když jste vyhrávali a vítězili v mistrovství světa v hakisaku, ve footbagu. Patriku, vy jste mlaďák, oproti Tomášovi, ne?
Patrik Černý: Proti Tomášovi určitě. Je mi 25 let.

Patrik Černý a Tomáš Tuček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tomáš je tedy osminásobný mistr světa ve footbagu. Gratulujeme k vítězství, která se tentokrát tedy konalo online. Jaké byly pocity, Tomáši?
Tomáš Tuček: Děkuji za gratulaci, pocity byly silné, protože já jsem vyhrál sedmkrát s Martinem Sládkem a teď naposledy tady s Patrikem. Bylo to náročné, protože já jsem vlastně čtyři roky předtím nezávodil. A teď s Patrikem to bylo moc fajn. Moc hezké.

Doufám, že není na světě nikdo lepší. Vyhráli jsme, tak snad to tak bude. Jsou za tím naše zkušenosti. To je 20 let tréninku.
Tomáš Tuček, mistr světa ve footbagu

Pojďme představit hakisak či footbag, co to vlastně je?
Tomáš Tuček: Je to sport, který byl hodně známý z ulic a různých autobusových zastávek. Je to malý míček, do kterého se kope, který se zastavuje, otáčí. Já si myslím, že to určitě posluchači znají. Dnes už se to pravda moc nehraje, už to trošku ustupuje, ale pořád je to občas někde vidět.

Vzpomeneš si, kdy jsi si to poprvé vyzkoušel?
Tomáš Tuček: Já jsem to viděl poprvé v roce 2001 a docela mi to učarovalo. Takže pak jsem rok pořádně trénoval.

Čtěte také

Ono se to vyplatilo, protože jste jezdili s Martinem Sládkem na mistrovství. Kolik jste těch vítězství zvládli?
Tomáš Tuček: My jsme pokaždé nevyhrávali. Ten začátek byl samozřejmě náročný, to není moc o vítězstvích, ale spíš nabrat nějaké zkušenosti. Ale potom v těch posledních letech od toho roku 2009 jsme vyhrávali poměrně často.

Můžeme připomenout zlaté medaile z let, kdy jste na tom byli opravdu nejlíp?
Tomáš Tuček: Já se přiznám, že už si to všechno úplně nepamatuji. Ale bylo to určitě vítězství 2009 v Berlíně, potom v roce 2011 v Helsinkách. Pak ještě další výhra, byly tam tři vítězství po sobě. Jedno bylo v Paříži, další v Dánsku v Kodani a jedno bylo v Trnavě, to poslední, kdy jsme to s Martinem vyhráli.

Škoda, že to není olympijský sport. Protože byste určitě tenkrát získali zlatou olympijskou medaili, ne?
Tomáš Tuček: Já myslím, že kdyby to byl olympijský sport, tak bychom tady možná neseděli. Protože by přijeli kluci z Asie a možná by nás docela dobře podrtili.

Ještě se zeptám Patrika. Tomáš s Martinem Sládkem tvořili dvojici, ale Patrik je sólista, je to tak?
Patrik Černý: Přesně tak. Vlastně můj první větší úspěch byl taky v Trnavě, kde jsem vyhrál třetí místo mezi profesionály. Potom jsem až roku 2018 vyhrál mistrovství Evropy, mistrovství světa a mistrovství republiky v jeden rok. Vzal jsem to naráz v jeden rok všechno.

hakisak, footbag, hacky sack

Mrňavý míček je naplněný takovou pružnou směsí a s tím dokážete dělat velké triky. Jak vlastně soutěže probíhají? Mluvili jsme o jednotlivcích, také o dvojicích, je v tom velký rozdíl?
Tomáš Tuček: Určitě je v tom velký rozdíl. Základ je ale ten, že se soutěží ve freestylu a v síti, to je úplně nejzákladnější rozdělení. A potom se freestyle ještě dělí právě na jednotlivce dvojice. Jednotlivci to mají do jisté míry asi jednodušší, možná spíš takové kreativnější, dvojice jsou hodně technické, je potřeba se to naučit. Na výkon máte tři minuty, je to podobné jako krasobruslení. Pustí se písnička a vy do té muziky uděláte nějakou choreografii.

Tomáš Tuček je osminásobný mistr světa ve footbagu

Patriku, jaké byly tvoje začátky? Jak jsi se dostal k hakisaku?
Patrik Černý: Já jsem se k hakisaku dostal přes Tomáše, protože jsem ho potkal na nějakém plese. Měl jsem v kapse hakisak a šel jsem za ním, ukazoval jsem mu ho. Byl ručně háčkovaný od babičky a říkám, hele, taky mám hakisak. A Tomáš se začal smát a říkal, že je hezký. A ukázal mi ten profi míček, který byl prostě mnohokrát menší než ten můj, se kterým se závodí. Tak to byly moje začátky. Viděl jsem Tomášovo vystoupení a úplně mě to očarovalo. To nikdo jiný neuměl.

Takže Tomáš byl vlastně tvůj vzor?
Patrik Černý: Tenkrát určitě.
Tomáš Tuček: Tak to se dozvídám spoustu novinek.

Čtěte také

Jak to bylo teď s tím posledním mistrovstvím? Protože Tomáš říkal, že už někdy od roku 2016 nezávodil. Tenkrát jste ještě s Martinem Sládkem mistrovství světa vyhráli a pak už sis dal klid?
Tomáš Tuček: Úplně ne, samozřejmě jsem chtěl dál ještě vystupovat, chtěl jsem ten sport pořád tlačit dopředu, takže jsme se za ty čtyři roky věnovali hodně vystoupením. Až v roce 2020 přišel Patrik a říkal, hele, letos bude mistrovství světa online, tak co kdybychom si to zkusili dát? Ale když člověk 4 roky nesoutěží, jen vystupuje, tak je to složité. Vystoupení je ve výsledku docela jednoduché, fyzicky určitě. Takže se mi do toho vůbec nechtělo, protože to znamenalo strašně moc trénování. Navíc Patrik to vůbec nikdy nehrál závodně, takže jsem ho některé věci musel tak trošku učit, bylo to náročný. Ale o to hezčí potom bylo, když jsme to vyhráli.

Museli jste se ve dvojici sladit, protože, jak jsme říkali, Patrik je hlavně sólista. Nebo to už neplatí?
Patrik Černý: Myslím si, že budu určitě dál, že to úplně nepověsím na hřebík. Ale chtěl bych se těm dvojicím také věnovat.

Stačí vám trenýrky, boty, hakisák a hlavně trpělivost. Je to lehký sport, směje se Patrik Černý

Takže jste ale museli hodně trénovat. Museli jste do toho dát všechno, ne?
Tomáš Tuček: Trénovali jsme relativně dlouho, ale ty zkušenosti tam byly vidět. Patrik je dobrý singlista, takže se dokázal rychle přizpůsobit. A já jsem dvojice už dělal, tak jsem dokázal choreografii docela rychle postavit.

Co to vlastně znamená, že bylo mistrovství světa online?
Tomáš Tuček: To byla věc, která byla absolutně šílená. Nechtěli přerušit šňůru těch mistrovství, které se pořádají už asi 40 let, tak to udělali tímto způsobem. Bylo to dost náročné, protože vlastně každý měl nekonečně mnoho pokusů. Mohli jste si svoji choreografii připravit a natočit na video.

Teď si dáme chvilku pauzu a bude nás čekat příprava na obhajobu titulu. Pokud Tomáše přemluvím, tak do toho zase půjdeme.
Patrik Černý, mistr světa ve footbagu

Člověk by možná řekl, že je to spravedlivější, když si to můžete zopakovat. Každý má stejné podmínky.
Tomáš Tuček: Je to tak. A navíc ještě do toho vstupoval faktor, že se mohli účastnit i lidé, kteří se třeba v minulosti neúčastnili. Třeba z Jižní Ameriky, z Asie a tak dále. Kteří třeba nemají tolik peněz, aby mohli přijet a soutěžit na nějakém velkém závodě v Evropě.

Jak je tedy možné, že Hradec znovu slaví vítězství? Jste tak dobří? Opravdu nikde na světě nejsou lepší než vy dva?
Tomáš Tuček: Já doufám, že ne. Vyhráli jsme, tak snad to tak bude. Ale já si myslím, že to jsou ty naše zkušenosti. To je 20 let tréninku.

Co vás čeká teď v nejbližší době? Budete pokračovat dál spolu nebo každý zvlášť, sólo, Patriku?
Patrik Černý: Teď si dáme ještě asi chvilku pauzu a bude nás čekat další příprava na obhajobu titulu. Pokud Tomáše přemluvím, tak do toho zase půjdeme.
Tomáš Tuček: Já si to musím ještě rozmyslet.

Tomáš Tuček, Jakub Schmidt a Patrik Černý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Uvidíme, jak to dopadne, každopádně přejeme štěstí. Tomáš Tuček a Patrik Černý, aktuálně nejlepší footbagová dvojice na světě, která je z Hradce Králové. Tak moc děkuji za rozhovor, pánové, a držte se.
Děkujeme za pozvání.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související