Sport z vás udělá lepšího člověka. To je poselství mistra světa a olympijského vítěze Lukáše Krpálka

1. leden 2020 10:38

Dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz, Sportovec roku 2019, judista Lukáš Krpálek se do Jičína vrací rád. S  místním oddílem SK Judo Jičín ho pojí vzpomínky a přátelské vztahy. 

Sám Lukáš Krpálek to řekl v závěru prosince i na jičínské besedě ve sportovním areálu, kde si zároveň připomínal i své juniorské začátky:

„Když jsem začínal, byl to pro mě velký koníček, sport, který mě bavil, měli jsme úžasnou partu v Jihlavě, stejně tak potom i v Praze. Začátky pro mě byly velkou zábavou, vážněji jsem to začal brát až někdy kolem roku 2004, kdy mně bylo čtrnáct, patnáct let a přestoupil jsem do dorostenecké kategorie," uvedl Lukáš Krpálek.

Čtěte také

„Na zápasech v zahraničí se mi začalo dařit. Najednou jsem viděl, že se judo dá dělat i na jiné úrovni, trénoval jsem víc a víc, chtěl jsem napodobit i svého bratra, který už měl madaili z mistrovství Evropy. Poznával jsme nové věci, trénoval s dopělými, dostal se do světa a připravoval se na budoucí kariéru. A to bylo určitě těžší než moje zápasnické začátky," svěřil se Lukáš Krpálek v Jičíně malým i velkým judistům.

A dodal, že lepší je pro něj prát se s váhově lehčími soupeři. Pokaždé se to samozřejmě nepodaří a Lukáš prý neumí odmítat... Sám ale váhově těžší soupeře k zápasu nevybízí.

Důvodů pro přestup do vyšší váhově kategorie měl Lukáš víc. Jedním z nich je ten, že do nižší váhové kategorie musel bezmála dvoumetrový zápasník na každý turnaj zhubnout až devět kilogramů a to pro něj bylo náročné.

„Každý se dá porazit. S tím do zápasů musím jít."

Devětadvacetiletý judista vybojoval na konci srpna letošního roku zlato na mistrovství světa v nejtěžší kategorii a jako první vyhrál na šampionátech soutěže do 100 i nad 100 kilogramů.

Čtěte také

Navíc zabodoval i v kolébce juda v Japonsku po finálovém souboji s domácím Hisajošim Harasawou.

Sportovec roku 2016 a 2019 Lukáš Krpálek si do 7. ledna užívá zasloužené volno společně s manželkou a dvěma dětmi na prosincové dovolené u moře. Dost možná, že bude i rybařit, to je totiž jeho velký relax.

A co vám Sportovec roku 2019 Lukáš Krpálek přeje do nadcházejícího roku?

Spustit audio

Související