Tipy na víkend: Hradubický běh, KreatFest, Jařinec, Chuť jara, Májový jarmark a také Trojkoncert

9. květen 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Trojkoncert Olympic, Brutus a Keks na Zimním stadionu v Jičíně v pátek 10. května od 17:00. Čeká vás muzika tří legend českého rocku.

Čtěte také

Zveme vás na festival kreativity a kreativního umění KreatFest, který se koná 9. -11. května 2024 v Hradci Králové. Festival spojuje umělce, designéry, spisovatele a tvůrce z celého regionu, aby sdíleli své dovednosti, nápady a vášeň pro umění. Pro veřejnost nabídne akce zajímavé přednášky i workshopy. Druhý ročník nabídne bohatý třídenní program naplněný workshopy, diskuzemi, sdílením a tvořením. Letošní ročník se bude konat hned na několika místech: v Centru uměleckých aktivit, Centru kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje a také v Knihovně města Hradec Králové. Část programu se odehraje také ve Vzdělávacím a kulturním centru Broumov.

Multižánrový festival Jařinec popáté! Druhý květnový víkend se do Jaroměře vrátí multižánrový festival Jařinec. Letos ho čeká pátý ročník a to, že je festivalu ve městě dobře a že je návštěvníkům dobře na festivalu, je už pár let jasné i z neuvěřitelně vřelé atmosféry. Pro první půlkulaté jubileum Jařince připravil spolek Kolegium hraběte Šporka různorodý program složený ze samých radostných počinů pro divačky a diváky jakéhokoliv věku. Vstupné na všechny akce Jařince je dobrovolné a na místě bude připravena hojnost občerstvení, takže je možné strávit na festivalu celý den. Nenechte si jej tedy ve dnech 10.-12. května 2024 ujít!

Vítání ptačího zpěvu. V sobotu 11. května proběhne unikátní přírodovědecká vycházka do přírodního parku Orlice s Mgr. Liborem Prausem, Ph.D. Pozorování a určování ptáků podle zpěvu. V případě vhodného počasí bude součástí akce i ukázka odchytu ptáků pro vědecké účely a jejich kroužkování. Sraz v sobotu 11. 5. v 8:00 hod. před Studijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové. S sebou dalekohledy a terénní obuv. Vhodné i pro rodiny s dětmi. Předpokládaný konec ve 12:00 hodin.

Čtěte také

Hradubický běh má 2 starty a 1 cíl. Lidé z Hradce Králové a Pardubic již 18. rokem závodí, kdo dříve doběhne do Čeperky, která je na půl cesty z obou měst. Hradubický běh se uskuteční v sobotu 11. května 2024 v 9:00. „Start zazní v obou městech současně a účastníci se setkávají v polovině celkové trasy v Čeperce, kde je čeká vyhodnocení a přátelské popovídání při občerstvení," říká organizátor Hradubického běhu Petr Hochman. Start je v Pardubicích Poděbradská ulice - v blízkosti zastávky MHD „Poděbradská" a v Hradci Králové Lipky - zastávka MHD „Lipky".

Hradecké nábřeží gurmánů Chuť jara na Smetanově nábřeží v sobotu 11. května od 10:00 do 19:00. Největší gastronomická akce v Hradci Králové! Přijďte podpořit gastro scénu a užít si skvělé jídlo, pití, nakoupit si kvalitní produkty za doprovodu hudebních vystoupení. České i zahraniční speciality, moderní gastronomické pochoutky, české regionální a farmářské potraviny - to vše je Hradecké nábřeží gurmánů. Těšte se na nové produkty z různých koutů světa, které zapijete skleničkou dobrého vína, koktejlu, piva či limonády. Nebudou chybět koncerty a další doprovodný program pro celé rodiny. Vstup na akci je tradičně pro všechny návštěvníky a pejsky zdarma.

Májový jarmark v Jilemnici v sobotu 11. května od 8:30 do 18:00. Zveme vás na tradiční jarní jilemnický jarmark. Uvidíte vystoupení místních žáků a žaček, Jilemnických paní a dívek, taneční skupiny Paul Dance a skupinu Františkův harém. Všechny pobaví polská Maja Bogucka a o večerní rockovou perličku se postarají 2Night. Tento den je radniční věž a tržnice řemesel otevřena pro širokou veřejnost.

Srdečně Vás zveme v sobotu 11. května v 17:00 na zámek Adršpach v Dolním Adršpachu, kde se uskutešní na vernisáž výstavy Adršpach - skály - sklo. Motivy Adršpašských a Teplických skal a Krkonoš na upomínkových předmětech z 19. a počátku 20. století. 

Čtěte také

160. výročí SDH Hostinné a slavnostní otevření hasičského areálu v sobotu 11. května od 13:00 hodin. Významné oslavy založení Sboru dobrovolných hasičů Hostinné začnou spanilou jízdou hasičské techniky přes náměstí. Následovat bude slavnostní zahájení v ulici Za Mlýnem, kde členové SDH představí svou techniku a ukázky IZS. Od 17:00 hodin zahraje k poslechu a tanci skupina Koneckonců a poté bude následovat DJ Sláva Šmíd. Dětské atrakce a občerstvení zajištěno, vstup zdarma. Dále doporučujeme zajít na vernisáž k výročí SDH dne 10. května v prostorách Františkánského kláštera od 17:00 hodin.

Slavnostní zahájení cyklistické sezóny v Žacléři v sobotu 11. května od 10:00 do 17:00. Cyklovyjížďka u příležitosti zahájení nové cyklistické sezóny se startem na žacléřském Rýchorském náměstí. Trasa dlouhá přibližně 40 km s cílem v areálu Bret v Prkenném Dole. V cíli účastníci obdrží drobný dárek a občerstvení.

Kulturní dům Slatiňany u Jičína - 9. - 12.5. 2024 - zveme vás na 10. ročník modelářské výstavy. Během konání akce se koná také sběratelská burza.

Zveme také na 47. ročník pochodu a cyklojízdy "BABIČKA", krajem Boženy Němcové. Pochod se koná v sobotu 11. května 2024 se startem ve Velkých Svatoňovicích. Vyrážíme od 7:00 do 10:00 a na dětskou trasu od 8:00 do 10:00. V cíli vám za zvládnutí trasy předají organizátoři diplom s razítkem.

Čtěte také

10. až 11. 5. 2024 se u příležitosti 101. výročí založení svazu ČSCH v Nové Pace koná Výstava drobného hospodářského zvířectva v chovatelském areálu u nádraží. Jedná se o tradiční výstavu s velkým ohlasem u návštěvníků.

Workshop výroby papíru. Další ze série workshopů výroby papíru ve Staré papírně - Čapkově mlýně v Hronově se uskuteční v sobotu 11. května 2024 od 14 do 16 hodin. Tentokrát si budete moct vyrobit kvetoucí papír. Do papírové směsi přidáme semínka květin, takže až papír nebudete chtít používat, budete ho moci dát do květináče či na záhon, kde vykvete.

Zveme všechny na Den otevřených dveří do Oblastní nemocnice Trutnov a.s. na neděli 12.5.2024 od 13 do 17 hodiny.

Centrum současného umění EPO1 v Trutnově uvádí výstavu Jízda, která se zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představuje tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou díla sochařů a sochařek a tvůrců instalací v turbínové hale. Mezi malíři a malířkami najdeme například Alenu Anderlovou, Františka Mertla ve světě známého jako FRANTA, Ondřeje Kohouta, Michaela Rittsteina, Petra Písaříka, Natálii Roučkovou, Karla Štědrého, Jakuba Špaňhela nebo Lubomíra Typlta. Ukazují kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Výstava potrvá do 3. listopadu.

Čtěte také

Galerie výtvarného umění v Náchodě připravilo novou výstavu Jiřího Tulingera a názvem: Říkat jí mixér, která potrvá do 23.6. Ve výstavě Jakuba Tulingera stoupáme bezmála kilometr a půl nad úroveň vzdálené mořské hladiny. Pěšina je vyšlapaná až na kamenné tělo hory. Lapáme po dechu, ale za tu vyhlídku to stojí. Ústřední video Tulingerovy výstavy vzniklo kombinací 3D animace a volně dostupných snímků z google maps, které tam nahráli turisté.

Výstavou „Zdroj života“ Galerie výtvarného umění v Náchodě představuje komplex výtvarné tvorby Alexandra Skalického st. (nar. 1932), mnohostranného výtvarného umělce z Náchoda. Výstava se koná až do 23.6.

Galerie Koruna v Hradci Králové připravila až do 8.6.2024 výstavu bronzových plastik a obrazů současného umělce Jaromíra Garguláka. Jeho ojedinělá sochařská tvorba byla odměněna cenou Masarykovy akademie v Praze. Výstava zahrnuje také soubor portrérních maleb zpracovaných netradiční kombinovanou technikou.

Člověk, duše a umělá inteligence. Výstava v Centru celoživotního vzdělávání - Knihovna města Hradec Králové do 28.6. Jestliže má umělá inteligence vliv na to, jak se lidé chovají a jak přemýšlejí, může mít nějaký́ vliv také na duši člověka? Umělá inteligence dnes úspěšně napodobuje celou řadu činností, které byly ještě donedávna považovány výhradně za doménu lidí. V mnoha ohledech člověka dokonce překonává. To nás nutí znovu se podívat do zrcadla a ptát se, kým jsme.

Čtěte také

V prostorách vstupní haly Muzea v Lomnici nad Popelkou byla zahájena tradiční prvomájová výstava. Tentokrát jde o průřez dílem současného malíře a výtvarného pedagoga Jana Dingy. Výstavu si můžete přijít prohlédnout až do 9. června.

Blanka Hrušková - Keramika - můj svět... ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici. Od řemesla přes profesi ke koníčku... Výstava představující průřez tvorbou Blanky Hruškové, absolventky SPŠK v Bechyni a profesionální keramičky, která se svému milovanému řemeslu věnuje v poslední době jako naplňujícímu koníčku ve volných chvílích. Na výstavě návštěvníci uvidí keramické vázy, mísy, talíře, dózy, lampy, svícny, zvony, závěsná sluníčka - mandaly a další. Výstava potrvá do 2. června.

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře se koná výstava „Jsem zašitá" slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy jsou připraveny doprovodné programy. Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství.

Čtěte také

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela novou výstavu. Jmenuje se "Jak sbírat umění" a návštěvníkům představuje celoživotní dílo znalce a sběratele Karla Tutsche. Sbírka, kterou vytvořil, zahrnuje přes 1 300 děl. Část děl ze sbírky Karla Tutsche si teď lidé mohou prohlédnout a současně také získat návod, jak vytvořit svou vlastní uměleckou sbírku.

V náchodské Výstavní síni je do 2. června k vidění Členská výstava obrazů spolku AMAG, která je součástí cyklu Náchodské výtvarné jaro. Prohlédnou si budete moct díla dvaceti členů tohoto náchodského spolku. Vernisáž proběhne v pátek 3. května od 17 hodin, výstava bude následně k vidění od úterý do neděle vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Zveme vás na výstavu fotografií k výročí 75. let trolejbusové dopravy v Hradci Králové. Na Terminálu hromadné dopravy v hale MHD je výstava ke shlédnutí až do 19. května.

Výstava Roberta Vlasáka s názvem Tvar prostoru v Galerii výtvarného umění v Náchodě do 8.6.2024. Robert Vlasák je sochařem a multimediálním umělcem. Autor pomocí technických, experimentálních prostorových instalací, soch, objektů reaguje na konkrétní sociální prostředí, na konkrétní fyzický prostor (site-specific). Realizace v galerii GVUN Malá je aktuálním vyjádřením autora ke komplexním parametrům výstavního prostoru, místa, společnosti, kde se galerie nalézá.

Čtěte také

Srdečně vás zveme na výstavu Eso v rukávu aneb 6 století vývoje karetní hry v Městském muzeu v Nové Pace v Suchardově domě. Výstava potrvá až do 26.5.2024.

Výstava: DANCE ALL NIGHT v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 26.5.2024 představuje ucelenou kolekci tanečních kostýmů od Lucie Mackové, která se tanci věnuje řadu let. Vystavené kostýmy sama navrhla a realizovala. Při své tvorbě dbá také na udržitelnost, když pro své kostýmy využívá již nepotřebné oblečení a dává mu nový život. Výstava extravagantních tanečních kostýmů je doplněna autorskými návrhy a doplňky.

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.