Sýry rodinné Krkonošské kozí farmy Jana Franty v Rudníku chutnají královsky a voní horskou přírodou
Máme pro vás pozvánku na letní výlet, který by vám mohl chutnat. Tedy pokud máte rádi kozí sýry. Vycházka po krkonošských stráních bude končit na horské kozí farmě, která je držitelem certifikátu Regionální potravina i Krkonošský originální produkt. Pojďme teď společně do Rudníku.
Čtěte také
Honzo, kolik jich je? „Tady jich máme 48. A dalších zhruba 50 kůzlat se různě pase v Dolních Lysečinách nebo je teď mám v Hertvíkovicích,“ říká farmář Jan Franta. „Běháme, stavíme ohrady a vozíme jim vodu." A mají jména? „Nemají, jen takové značky. Všechny slyší na oslovení koza.“
„Chodí k nám občas na exkurzi školky nebo školy. Je to pro děti opravdu velký zážitek," říká s úsměvem Jan Franta.
Takže 48 koz budete nyní dojit? „Ano, denně nadojíme nějakých 60 až 70 litrů mléka. Máme od veterinářů schválený i prodej ze dvora, takže nabízíme kefír, pasterizované mléko, žervé, tvaroh a čerstvý sýr. Každý si pak může pažitku do něj dosypat.“
Kozy jdou samotné po žebříčku na lávku
Čtěte také
Ale tady se už nedojí ručně. Říkali jsme si, jestli tady bude stát nějaká fronta s bandaskami. „Musím upozornit, že syrové mléko je třeba před konzumací tepelně upravit. Ale máme normu i na to nepasterizované mléko. Máme certifikát Krkonošský originální produkt, což je zavedená značka.“
„My máme obchodní značku Krkonošská kozí farma, ale děláme to ve dvou. Podnikáme,“ říká s úsměvem Jan Falta.
Jeho kolega, Jonáš Ehrlebach, doporučuje sýr. „A pažitku si doplníme sami.“
Krásně to tu voní tvarohem
Čtěte také
„Tady máme chlaďák, pasterizér, baličku. Kozy mají na výběh asi 10 hektarů, ale do toho se nepočítají různé meze s křovinami. Ony tam nechají, co jim nechutná, není to tady jak ve Švýcarsku, ale je to lepší, než když to zarůstá kopřivami,“ vysvětluje s úsměvem Jan Franta.
„Kozy jsou většinou charakterizované, jako tvrdohlavé a drzé. Ale když se tady na ně koukám, tak vidím jen přátelské pohledy,“ dodává Jonáš Ehrlebach.
Související
-
Jak se vyznat v mase? Čím se liší rump steak a flank steak? Poradí vám zkušený farmář Jakub Erler
Farmář Jakub Erler ze společnosti Naše hospodářství je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.
-
Prožil jsem krásný život, říká na prahu „devadesátky“ Vladimír Pechan, lesník, farmář i Krakonoš
Portréty známých i méně známých regionálních osobností.
-
Naše hospodářství aneb Život farmáře je pestrý - od manažera až po traktoristu!
„Ke zvířatům přistupujeme s láskou a pokorou. Klademe důraz na jejich zdraví a pohodu a díky tomu na výjimečnou kvalitu potravin,“ říká Jakub Erler.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Povinná školní docházka ať trvá i dva roky na střední škole, navrhuje ODS. ‚Nesmysl,‘ oponuje ředitel
-
Žádná duševní nemoc. Znalci u soudu popsali osobnost muže, který nechal znásilňovat manželku
-
ŽIVĚ: Česká reprezentace nastoupí v Lize národů proti Ukrajině, Radiožurnál Sport odvysílá přímý přenos
-
Škoda za 200 milionů. Detektivové vyšetřují podvod při převodu majetku pražského arcibiskupství