Studenti si za koleje a pobyt na internátech v Hradci Králové od nového školního roku připlatí

19. srpen 2022 08:33

Se začátkem nového školního roku musí studenti v Hradci Králové počítat se zdražením ubytování na kolejích a internátech. Hlavním důvodem jsou vyšší ceny za energie a vodu. I přes nárůst kolejného jsou kapacity zaplněné. 

„Školní rok nám začíná 31. srpna,“ říká vedoucí vychovatelka Domova mládeže v Hradci Králové Hana Kulajová.

Čtěte také

U nich si ubytování žáci připlatí zhruba o 200 korun měsíčně. „Je to tak, že máme stanoven měsíční poplatek, který byl původně 1 300 korun, tady na budově Domova mládeže v Hradecké ulici. A teď to bude 1 500 korun. Tím hlavním důvodem je opravdu zdražení energií, vody a všech dalších doprovodných služeb. Z toho důvodu se zdražuje.

Vyšší ceny za kolejné se nevyhnou ani vysokoškolským studentům na Palachových kolejích v Hradci Králové.

Studenti v Hradci Králové musí počítat se zdražením ubytování na kolejích a internátech

„Navýšení kolejného čeká v následujícím období i studující ubytované na vysokoškolských kolejích Univerzity Hradec Králové. Prakticky se to projeví navýšením ceny zhruba o 9 korun na hlavu na lůžko na den. V průměru tak půjde o navýšení z 3 200 korun za měsíc asi na 3 500 korun, vysvětluje mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Čtěte také

I přes navýšení přibližně o 300 korun na měsíc je o vysokoškolské koleje velký zájem. „Evidujeme nárůst počtu žadatelů o koleje zhruba o 25 procent ve srovnání s minulým rokem. Protože kapacita lůžek je 760 a žadatelů je téměř 1 200, stovky jich bohužel budeme muset odmítat. Přednost mají ve výběru zahraniční studenti a také studující prvních ročníků, dodává Jakub Novák.

Do konce tohoto roku by se ceny za koleje a internáty znovu už zvyšovat neměly.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související