Strážci Krkonošského národního parku se zaměřují na lyžaře, kteří jezdí mimo vyznačené sjezdovky

9. únor 2018 11:35

České hory zažívají hlavní zimní sezónu. Na svazích jsou i díky jarním prázdninám tisíce lyžařů. Někteří z nich ale nejezdí jen po vyznačených sjezdovkách a vydávají se i mimo ně. Právě to je ovšem přísně zakázané. S takovým problémem se setkávají třeba strážci Krkonošského národního parku. Ti teď pohyb na sjezdovkách a kolem nich často kontrolují.

Se strážci Krkonošského národního parku jsme na Černé Hoře. Stojíme vlastně mezi stromy, protože sjezdovka v těchto místech vede hlavně lesními úseky.

„Situace dnes, vzhledem k těm podmínkám, které panují, sníh je takový zledovatělý a pro sjezdaře jezdící mimo sjezdovky tím pádem neatraktivní, protože milují takový ten prašánek, tak to není tak zajímavé. Ale nicméně stává se, že i v těchto podmínkách lyžaři nerespektují zákazy a tím lesním porostem projíždí," říká Radek Hofman, strážce KRNAP.

Lyžování je zábava

„Támhle zrovna jeden jede. Haló pane, zastavte se!" volá Radek Hofman. „No stůjte, pojďte sem. Dobrý den, co tady děláte? Tady nesmíte jezdit! Co mi k tomu řeknete?"

Radek Hofman právě zastavil lyžaře, který se řítil mezi stromy. „Nesmí vjíždět do lesních porostů, kde dochází k poškozování stromů, zejména těch mladších."

Na co lyžaři nejčastěji vymlouvají?

„Nejčastěji se vymlouvají na neznalost, že to nevěděli, že nemohou vjíždět do lesů," říká Radek Hofman.

Tento aktuální případ pro dnešek řeší pouze domluvou. „Máme možnost tyto věci řešit v blokovém řízení udělením pokuty. Ta výše se tam pohybuje až do 10 tisíc korun."

Lyžování je zábava

Strážcům národního parku dnes na Černé Hoře pomáhají také policisté, mezi nimi i Martin Vlášek: „Lidé si neuvědomují, že strážci národního parku mají status úřední osoby a nechtějí respektovat jejich rozhodnutí. V minulosti se stalo, že je i několikrát napadli. Takže my to tady zajišťujeme, kdyby došlo k nějaké inzultaci, nebo nerespektování těch pokynů strážce."

V kontrolách hodlají strážci Krkonošského národního parku spolu s policisty pokračovat až do konce zimní sezóny.

Spustit audio

Související