V Machově se zase skáče! Mladí skokani na lyžích už nemusí za tréninkem dojíždět 100 kilometrů

8. září 2017

V Machově na Náchodsku po sedmi letech obnovili provoz na skokanském můstku K40. Nadšenci z Borského klubu lyžařů si přitom poradili i s nedostatkem peněz - například k úpravě doskočiště použili umělou hmotu, kterou už v Rakousku vyřadili jako nepotřebnou. Machov je jediným areálem svého druhu v Královéhradeckém kraji, doteď museli mladí skokani z Machova dojíždět za tréninkem sto kilometrů.

Jindřich Hubka z Borského klubu lyžařů má v ruce hadici a kropí umělou hmotu: „Aby to bylo skluzné. Protože sníh je skluzný sám o sobě a ty umělé došky, když jsou suché, tak nekloužou. Musí to být postříkané, aby to klouzalo."

Stanislav Jirásek, předseda Borského klubu lyžařů, upřesňuje, jak dlouho byl tento skokanský můstek mimo provoz. „Takových sedm let. Byla tady stará česká umělá hmota, která zde byla přes 30 roků. A předtím byla ještě 10 let na můstku ve Frenštátě pod Radhoštěm. UV záření a jedno s druhý, prostě už byla vymlácená, už se na tom nedalo skákat."

Čtěte také

Dlouho to vypadalo, že se tyto jediné můstky na Královéhradecku nepadaří zprovoznit, nebyly peníze. Nakonec se podařilo sehnat vyřazený materiál ze zahraničí. A ten sem byl přivezen.

„Přesně tak. Hmotu jsme sehnali v rakouském Eisenerzu, kde měli můstek K80 a moc na něm neskákali. Nechtělo se jim to rozebírat, tak jsme to rozebrali my. Hmotu jsme otočili a vypadá jako nová. Takže jsme spokojeni. Myslím, že tady dalších 25 let vydrží," usmívá se Stanislav Jirásek.

Kolik to celé stálo peněz?

„Když se budují takové můstky K40, přijdou třeba na 3,5 milionu korun. Nás to přišlo do 400 tisíc," říká Stanislav Jirásek.


Je tu také Tomáš Záviský z Krajského úřadu Královehradeckého kraje, který finančně přispěl na tento skokanský areál. Ten je jediný v Královéhradeckém kraji.

A ten zdůrazňuje, jak velká je to událost, že se opět můstek po letech podařilo zprovoznit. „My to vnímáme velmi pozitivně. Protože, jak už jste sám řekl, je to opravdu jediný můstek v našem kraji. A vzhledem k tomu, že se nedaří podpora z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, o kterou dlouhodobě Borský klub lyžařů žádá, tak jsme rádi, že je aspoň mohl podpořit Královéhradecký kraj."

V Machově na Náchodsku po sedmi letech obnovili provoz na skokanském můstku K40

Když se rozhlédneme, tak to zázemí a okolní vybavení pro skokany, je velice skromné. Je možné, že by kraj uvolnil další finance na jeho zvelebení?

„Věřím tomu, že ano. Pokud si podají žádost, myslím si, že by to mohlo mít šanci na úspěch," dodává Tomáš Záviský.

Podle zástupců Borského klubu lyžařů ale bude, kromě zázemí pro skokany, nutné obnovit také schody na vrchol můstku. Ty jsou totiž zatím pouze hliněné.

autor: baj
Spustit audio