Strahovský stadion je rozlohou unikát. Všesokolský slet sledoval už náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk

Stadion jako žádný jiný. Vejde se do něj 9 fotbalových hřišť a 240 tisíc diváků. Pražský Strahovský stadion je největší na světě a stavět ho začali už za První republiky, v roce 1926.

Architekt Alois Dryák ho pak rozšířil a v roce 1932 už na něm sledoval IX. Všesokolský slet náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Stadion dostal jeho jméno a o dva roky později byl dokončen. V roce 1938 na něm proběhl jubilejní X. Všesokolský slet a pak přišla německá okupace a s ní i potupné události. Na stadionu se konala velká vojenská přehlídka k 50. narozeninám Adolfa Hitlera a protektor Reinhard Heydrich plánoval využít jeho velikosti k propagaci německé říše. Po válce se na stadionu shromažďovali Němci, kteří čekali na transport z Čech.

Spartakiáda v době normalizace

Ve druhé polovině 20. století Strahov hostil celostátní spartakiády – ta poslední byla v roce 1985. Po Sametové revoluci sloužil také jako hudební aréna – na koncert Rolling Stones v roce 1990 přišlo 110 tisíc lidí. Dnes stadion chátrá a vznikají různé studie k jeho využití. Objevily se návrhy pěstovat na něm ovoce nebo ho zatopit vodou a vytvořit tak obrovské umělé jezero.

Spustit audio