Stovky turistů zavítají denně do informačních center v Krkonoších. Potřebují poradit se vším

30. červenec 2018 11:01

Krkonošská infocentra podle jejich pracovníků nyní denně navštíví stovky turistů. Přibývá ale těch, kteří shání kompletní informace a potřebují poradit. S vlastní přípravou výletů si hlavu nelámou a tak pracovníci tzv. íček mají dost práce.

Do Krkonoš se možná vrátili medvědi. Turisté by měli chodit jen po vyznačených cestách

Medvěd je impozantní zvíře

Pracovníci polské části Krkonošského národního parku prověřují informaci o výskytu medvěda. Tahle šelma přitom v této lokalitě naposledy žila před dvěma stovkami let. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Podle pracovníků informačních center příchází stále častěji lidé, kteří nemají o daném místě žádné znalosti. A potřebují poradit se vším, s ubytováním, s výlety, kde se stravovat. Pracovníci infocenter proto mají teď hodně práce a navíc upozorňují, že sehnat ubytování na jednu či dvě noci je komplikované, hoteliéři přes léto upřednostňují týdenní turnusy nebo prodloužené víkendy.

Štefan s manželkou přijel do Krkonoš z Moravskoslezského kraje. Navštívili Sněžku a dál pátrají, kam se vydat, proto zamířili do vrchlabského infocentra: „Chceme se tady něco dozvědět o tom okolí. O tom životě tady, možná něco i o místních zvycích. Když nám něco pěkného doporučí, tak se tím budeme řídit."

Sousta turistů přijíždí do neznáma, předem si často informace o dané lokalitě vůbec nezjišťují.

Stovky turistů zavítají denně do informačních center v Krkonoších. (ilustrační foto)

„Češi většinou vědí, kam přijeli. Horší je to potom s cizojazyčnými návštěvníky. Protože přijedou třeba v autobuse jako zájezd a ani pořádně neví do jakého města právě přijeli. Což je pro nás potom takové úsměvné," říká Karla Svatá, vedoucí infocentra ve Vrchlabí.

Tady mají dva stálé zaměstnance a na letní sezónu museli přijmout posily. „Jelikož prodlužujeme otevírací pracovní dobu, tak nabíráme jednoho brigádníka přímo do infocentra. A v klášterním kostele, který je otevřen celé léto, máme brigádníky od rána od 10:00 do 15:00," dodává Karla Svatá.

Stovky turistů zavítají denně do informačních center v Krkonoších. (ilustrační foto)

Problém nyní můžou mít í lidé, kteří přijedou do Krkonoš na jednu noc.

„Jsou to spíš zahraniční návštěvníci, kteří projíždí a mají rozkouskované Krkonoše do více etap. Většinou je to trošku problém najít jim ubytování podle jejich potřeb na tu jednu noc," tvrdí Iva Krejčí, majitelka infocentra v Peci pod Sněžkou.

A dodává, že mezi nejnavštěvovanější místa v našich nejvyšších horách i letos patří Sněžka a pramen Labe.

Spustit audio

Související