Stovky krabic se na Ulrichově náměstí v Hradci Králové postupně mění ve velkou papírovou zeď

13. listopad 2019 10:00

Dnes Ulrichovo, před třiceti lety ještě Gottwaldovo náměstí v Hradci Králové, začala zdobit papírová zeď z krabic. Stejně jako v roce 1989 ji staví hradečtí studenti a dobrovolníci. Zatímco v porevolučních dnech vznikala jako symbolická zeď mezi sídly komunistických úřadů a lidmi, kteří chtěli změnu, ta současná má tehdejší dění připomenout, ale také umožnit veřejnosti reflexi svobodného třicetiletí. 

Ze stovek krabic různých velikostí na Ulrichově náměstí začali zhruba dvě desítky vysokoškoláků stavět papírovou zeď, jako připomenutí událostí z prosince roku 1989, vysvětluje pedagog a umělec z katedry výtvarné kultury hradecké univerzity Tomáš Moravec.
„Naším cílem je v tuto chvíli vystavět nějaký začáteční fragment zdi, doplnit ho dobovými vzkazy, které zde vznikaly jako bezprostřední reakce. A zbytek už nechat současnému hlasu lidu, tedy obyvatel Hradce Králové a kolemjdoucích."

Do stavby se zapojili studenti z různých kateder univerzity

Mezi nimi také budoucí učitelka Eliška Novotná.
„Je to připomenutí Sametové revoluce. Myslím si, že je důležité si tuto událost stále připomínat a nezapomínat. Protože to byl velký přínos pro naši společnost."

O kousek dál už na krabici píše vzkaz další studentka pedagogické fakulty Kateřina Ficková se spolužačkou.
„Píšeme slovo Děkujeme všemi možnými jazyky. Protože jsme vděční, že dnes můžeme svobodně vycestovat i studovat v cizích zemích."

Čtěte také

„Je to skvělé, že jste vymysleli takovou akci," říká organizátorům pamětník listopadových událostí roku 1989 Martin Trojan, který se přišel na zahájení stavby podívat.
„Tahle aktivita je vynikající. Lidé by sem měli přijít napsat své vzkazy a pocity. My se s rodinou chystáme, že sem dáme krabici s nějakým nápisem. Bude to především poděkování Václavu Havlovi."

S nápadem postavit po třiceti letech na stejném místě papírovou zeď přišli pracovníci Muzea východních Čech, vysvětluje ředitel Petr Grulich.
„Muzeum chtělo tuto věc připomenout jako historickou událost. A když jsme se o tom začali bavit s dalšími partnery, což je Univerzita Hradec Králové a centrum podpory uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové, tak se po tom začalo pátrat. A ukázalo se, že studenti farmacie to tady hlídali, bylo to kompletně studentská akce. Tak se to postupně rodilo, ale prvotní podnět přišel z muzea."

Stovky krabic se na Ulrichově náměstí v Hradci Králové postupně mění ve velkou papírovou zeď

Organizátoři počítají s tím, že každý den dopoledne budou na místě pracovníci muzea, kteří se potkají hlavně se žáky škol. Odpoledne pak provoz zajistí studenti. V noci bude náměstí hlídáno bezpečnostní agenturou.

Celá akce vyvrcholí happeningem v neděli 17. listopadu. Následně bude zeď rozebrána a materiál odvezen do sběrných surovin. Případný výtěžek půjde, stejně jako v roce 1989, na charitu.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související