Stavba, připomínající autora hudby české hymny, opět ožije. Kraj opraví Škroupův dům v Osicích

22. listopad 2018 09:58

Obec Osice předala Královéhradeckému kraji klíče od Škroupova domu. Dům vznikl za peníze ze sbírky občanů v roce 1928 a má připomínat památku autora hudby k české hymně Františka Škroupa. Jeho dosavadní stav ale slavnému osickému rodákovi čest nedělal. Kraj získal objekt bezúplatně a chystá rozsáhlé opravy. 

František Škroup se v Osicích narodil 3. června roku 1801, Škroupův dům stojí v jeho rodné obci devadesát let, ale podle toho, jak aktuálně vypadá, by mu mnozí hádali výrazně víc.

Před rokem 1989 se na údržbu nedbalo a situaci nezměnilo ani posledních třicet let - i když se vedení radnice v Osicích snažilo, říká nezávislý starosta Stanislav Bydžovský: „Tento dům je v obci tématem jak před revolucí v roce 1989, tak i po revoluci. A to už je pomalu třicet let. Ta situace je hodně na hraně, ale asi úplně kritická snad ne. Protože v minulosti se nám podařilo opravit střechu a celý objekt podřezat. Takže tam není vlhkost a nezatéká do domu. Ale určitě je už zapotřebí s ním něco udělat."

Kraj investuje do oprav odhadem přes 20 miliónů korun

Jak zdůraznil hejtman Jiří Štěpán z ČSSD, Královéhradecký kraj investuje do oprav Škroupova domu přes 20 miliónů korun. Jde ale jen o hrubý odhad, zatím ještě není ani připravený projekt.

„Kde domov můj?“ 180 let od prvního uvedení divadelní hry Fidlovačka

03258332.jpeg

Fraška Josefa Kajetána Tyla (1808–1856) Fidlovačka s hudbou Františka Škroupa (1801–1862) byla poprvé uvedena ve Stavovském divadle 21. prosince 1834. Tylův aktuální obrázek ze života dvojjazyčné Prahy však kupodivu neměl očekávaný divácký ohlas. Fidlovačka se hrála ještě 11. ledna 1835 (ve zkrácené verzi), pak z repertoáru profesionálních scén na dlouhých 82 let zmizela.

Jasné už ale podle Jiřího Štěpána je, co by mělo ve Škroupově domě být po dokončení oprav: „Bude tam pochopitelně část, která bude připomínat osobnost Františka Škroupa. Zároveň tam budou prostory pro konání různých kulturních. A jednáme také o podobě a využívání tohoto objektu například také Muzeem východních Čech v Hradci Králové. To bude jedním z profesně historických garantů té expozice a kulturní části."

Předání klíčů od domu doprovázely tóny samotné písně Kde domov můj i další skladby, které jako by měly místu symbolicky znovu vdechnout život. Kraj už nechal instalovat dvě informační tabule, které popisují historii Škroupova domu, ale také život a dílo slavného osického rodáka.

Obec Osice předala Královéhradeckému kraji klíče od Škroupova domu

Na další kroky si bude muset stavba z roku 1928 ještě počkat, ale podle mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovské už jsou některé termíny jasné.

„Předpokládáme, že v roce 2019 bude hotová studie a potom projektová dokumentace. Následně v roce 2020 by se mohlo začít se samotnou rekonstrukcí budovy," říká Sylvie Velčovská.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související